Internațional

Lupu le-a facut comunistilor 12 propuneri pentru a-l vota presedinte

Ziarul de Vrancea
27 nov 2009 609 vizualizări
Candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de presedinte, Marian Lupu, a facut public pachetul de propuneri prezentate pentru a-i convinge pe deputatii din Partidul Comunistilor sa-l sustina pentru Presedintie la alegerile repetate din 7 decembrie.

Pachetul este o lista de 12 puncte si Marian Lupu spune ca au fost consultate si sint agreate de catre toate componentele Aliantei pentru Integrare Europeana. In plus, este o lista deschisa pentru sugestii rezonabile din partea comunistilor. Pachetul prevede adoptarea Legii privind opozitia, acorda comunistilor dreptul de a desemna conducerea Curtii de Conturi si a Comisiei Electorale Centrale, promite politici economice social orientate si consolidarea mecanismelor de protectie sociala. Un alt punct in pachet este respectarea si mentinerea neutralitatii Republicii Moldova, dar si reintegrarea tarii prin reglementarea problemei transnistrene reiesind din principiul suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, cu participarea si consultarea tuturor fortelor politice din Parlament. Pachetul prevede, de asemenea, respectarea drepturilor tuturor grupurilor entice minoritare si participarea activa a acestora in viata tarii, dar si consolidarea democratiei locale. In plan economic, majoritatea democratica promite exluderea practicii persecutarii pe criterii de simpatie politica a agentilor economici care activeaza legal.

In planul audiovizualului public, pachetul vorbeste despre minimizarea influentelor politice in desemnarea membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului si ai Consiliului de Observatori ai companiei Teleradio Moldova. Dezideologizarea sistemului edicational si abordarea problemei predarii istoriei prin prisma adevarului stiintific, fara ideologizare si fara ingerinta politicului, dar si promovarea spiritului de dialog si compromis politic si promovarea politicilor indreptate spre consolidarea statalitatii fac si ele parte din pachetul de propuneri avansat de AIE comunistilor pentru votarea presedintelui la 7 decembrie. Alianta majoritara pentru Integrare Europeana are doar 53 de mandate din cele 101 si ar fi nevoie de sustinerea a opt deputati comunisti pentru ca presedintele PD, Marian Lupu, care este candidatul AIE pentru Presedintie, sa poata fi ales.


Ghimpu: Daca Lupu nu va fi ales, voi initia reducerea cvorumului necesar desemnarii presedintelui


Alegerile repetate pentru presedintia moldoveana vor avea loc la 7 decembrie, iar presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, promite din nou ca, daca nici atunci Marian Lupu nu va fi sustinut de comunisti pentru a fi ales sef de stat, va initia reducerea cvorumului necesar desemnarii presedintelui. "Presedintele va fi ales. Imi pregatesc deja ceea ce am anuntat "" asul din mineca, pentru ca seful statului sa fie ales. Va fi ales in Parlament, asa cum scrie legea, si mandatul Parlamentului va fi unul plin, de patru ani. Nu are rost sa ne jucam la infinit de-a alegerile anticipate", a spus Mihai Ghimpu. Mihai Ghimpu spune ca pentru viitor se va merge cel mai probabil pe ideea modificarii procedurii de alegere a sefului statului, pentru ca acesta sa fie ales nu de catre deputati, ca pina acum, ci prin vot direct de catre popor. Actuala legislatura insa trebuie sa mearga pe varianta in prezent in vigoare, adica presedintele sa fie ales in Parlament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.