Internațional

Dacian Ciolos revine spectaculos in cartile pentru portofoliul Agriculturii

Ziarul de Vrancea
27 nov 2009 786 vizualizări
Candidatul Romaniei pentru postul de comisar european, Dacian Ciolos, va primi portofoliul Agriculturii, se arata intr-un proiect de repartizare a posturilor in noua Comisie Europeana, informeaza blogul cotidianului francez Liberation.

Dacian Ciolos, candidatul desemnat de Romania pentru viitoarea Comisiei Europeana, ar urma sa primeasca un portofoliu important: cel al Agriculturii, se arata pe un blog afiliat cotidianului francez Libération. Jurnalistul francez Jean Quatremer care a reusit sa obtina un proiect de repartizare a portofoliilor in Comisia Barroso II spune ca nominalizarea lui Ciolos la Agricultura ar fi "un premiu de consolare pentru Franta", care va obtine si ea portofoliul Pietei Interne (pentru Michel Barnier), din care va fi insa desprinsa o "bucata" estrem de importanta: serviciile financiare. In acest caz, Franta ar fi consolata ca romanul obtine portofoliul Agriculturii deoarece ar putea proteja si interesele Frantei in aceasta directie, respectiv subventiile pentru fermieri. Franta anuntase initial ca sprijina Romania pentru ca Ciolos sa devina comisar al Agriculturii, insa in urma cu citeva saptamini, Parisul apreciase ca Romania nu are nicio sansa sa obtina portofoliul si anuntase ca va sprijini Irlanda pentru respectivul post. Potrivit acestui proiect de repartizare a portofoliilor in cadrul Comisiei Barroso II, a carei componenta definitiva va fi anuntata saptamina viitoare, Serviciile Financiare nu vor fi administrate de comisarul desemnat de Franta, Michel Barnier. Acesta va detine cu siguranta Piata Interna si Fiscalitatea, insa portofoliul sau va fi lipsit de sectorul strategic al Serviciilor Financiare, care va reveni ungarului Laszlo Andor (apropiat Socialistilor). Nici germanii, care l-au propus pe Gunther Oettinger, nu vor fi mai norocosi, deoarece pierd Industria (care va fi administrata de polonezul Janusz Lewandowski) si vor trebui sa se multumeasca cu Energia. Comisarii care vor obtine un nou mandat vor detine posturile pe care le-au solicitat: olandeza Neelie Kroes va avea portofoliul Comertului, spaniolul Joaquin Almunia - Concurenta, finlandezul Olli Rehn - Afacerile Economice si Financiare, iar letonul Andris Piebalgs - Afacerile Sociale. Luxemburgheza Viviane Reding ramine la portofoliul Economiei Digitale (care va include si Cultura), la fel ca si italianul Antonio Tajani, la Transporturi, estonul Siim Kallas la Administratie si belgianul Karel De Gucht la Dezvoltare.


Britanicii, marii invingatori


Noile portofolii ale Climatului si Mediului si respectiv Drepturile Omului vor fi gestionate de daneza Connie Hedegaard si respectiv suedeza Cecilia Malmstrom. Justitia si Afacerile Interne vor fi atribuite fie candidatei Bulgariei, Rumiana Jeleva, fie slovacului Maros Sefcovici. Cel care nu il va obtine se va multumi cu Extinderea. Portofoliul Bugetului va reveni irlandezei Maire Geoghegan Quinn, actuala membra a Curtii Europene de Conturi, Cercetarea austriacului Johannes Hahn, Educatia sau Afacerile Maritime candidatei Bulgariei, Maria Damanaki, sau a Ciprului, Androulla Vassiliou, Fondurile Structurale lituanianului Algirdas Semeta, Cercetarea sau Sanatatea fie cehului Stefan Fule, fie slovenului Janez Potocnik.

In final, britanicii vor fi marii invingatori ai acestei noi arhitecturi, daca ea va fi confirmata: obtinind postul de ministru european al Afacerilor Externe, ei si-au asigurat si vicepresedintia Comisiei, Catherine Asthon avind o dubla calitate. In acest fel, ea va administra ansamblul activitatilor externe ale executivului comunitar. Si, dupa cum dorea Londra, Franta nu va detine Serviciile Financiare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.