Internațional

Alegerile prezidentiale din Ucraina indeparteaza o noua criza a gazelor de Europa

Ziarul de Vrancea
26 nov 2009 652 vizualizări
Moscova încearca sa o ajute pe premierul ucrainean Iulia Timosenko sa-l înlocuiasca pe Viktor Iuscenko în functia de presedinte al tarii în schimbul unor compromisuri în domeniul energetic, scrie publicatia rusa Kommersant.

Compania energetica rusa Gazprom si cea ucraineana Naftogaz au semnat marti o anexa la contractul din 19 ianuarie 2009, in baza careia Ucraina va fi obligata sa cumpere minim 33,75 miliarde de metri cubi in 2010, fata de 52 de miliarde, cit era prevazut anterior. în plus, partile au decis anularea penalizarilor pentru cantitatile de gaz importate de Kiev in 2009, care au fost inferioare prevederilor contractuale, potrivit unui comunicat al Gazprom.

Publicatia Kommersant considera ca monopolul rus al gazelor naturale a acceptat acest compromis in schimbul promisiunilor Ucrainei ca Rusia va participa la modernizarea sistemul de transport al gazului. Un membru al unei comisii responsabile pentru domeniul energetic din Rada Suprema a Federatiei Ruse (camera inferioara a parlamentului rus), Serghei Tulub, a declarat pentru Kommersant ca Putin a venit in intimpinarea lui Timosenko gratie compromisului in ceea ce priveste sistemul de transport al gazului. "Aceasta a fost problema cheie pentru Kremlin. Cel care va finanta sistemul de transport al gazului, pe viitor, teoretic, poate spera la administrarea acestuia", a explicat Tulub.

Luind in considerare faptul ca dispozitia de a rezolva toate chestiunile din domeniul energetic cu Ucraina a fost data de premierul rus Vladimir Putin, nu mai exista nici un dubiu ca negocierile dintre Gazprom si Naftogaz vor avea succes, adauga publicatia rusa. Mai ales daca luam in considerare ca in relatiile energetice ruso-ucrainene componenta politica este nu mai putin importanta decit cea comerciala, iar pina la alegerile prezidentiale din Ucraina au mai ramas circa doua luni, comenteaza Kommersant. Si la Kiev deja s-a observat atitudinea favorabila a lui Putin fata de Timosenko, in timp ce cu presedintele ucrainean Moscova a inghetat inca din august toate relatiile, adauga publicatia rusa.

Ultimele acorduri ale lui Timosenko din domeniul energetic nu sint pe placul principalilor sai contracandidati la alegerile prezidentiale, presedintele ucrainean Victor Iuscenko si mai ales liderul Partidului Regiunilor, cu orientare prorusa, Viktor Ianukovici, care a fost sustinut de Moscova la alegerile prezidentiale din 2004.

Expertii ucraineni, scrie Kommersant, sint convinsi ca acordurile energetice dintre Putin si Timosenko si evitarea razboiului traditional al gazului, datorita acestora, erau practic imposibil de realizat daca nu era campania electorala din Ucraina. "Acesta este un mecanism foarte eficient de a influenta politica din Ucraina", considera presedintele Clubului Energetic International de la Kiev Aleksandr Todiciuk.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.