Internațional

Terra suporta tot mai greu impactul ecologic al omului

Ziarul de Vrancea
25 nov 2009 658 vizualizări
Cercetarile arata ca planeta are nevoie de 18 luni pentru regenerarea resurselor pe care oamenii le consuma pe parcursul unui an

Terra suporta tot mai greu impactul ecologic al activitatii oamenilor, in conditiile in care planeta are nevoie de 18 luni pentru regenerarea resurselor pe care oamenii le consuma intr-un an, potrivit unui studiu al unui grup de cercetare privat american. Datele strinse in circa 100 de tari de catre Global Footprint Network, un grup de aparare a mediului, arata ca oamenii consuma resurse si produc dioxid de carbon - principalul gaz cu efect de sera - intr-un ritm cu 44% mai mare decit ceea ce natura poate produce si absorbi. Studiul mai arata o diferenta in crestere intre tari in privinta impactului ecologic pe locuitor.

Daca toti oamenii de pe planeta ar trai, de exemplu, ca un american mediu, ar fi necesar echivalentul a cinci planete pentru a produce resursele alimentare si energetice consumate si pentru a absorbi CO2-ul emis. Iar, daca fiecare ar consuma in lume ca un european mediu, ar fi necesare doua planete si jumatate, potrivit raportului. "Amenintarile iminente cu care ne confruntam acum, mai ales schimbarea climatica, dar si despaduririle, suprautilizarea apei dulci, sint simptome ale unei tendinte alarmante", spun autorii raportului.

Global Footprint Network, cu sediul in Oakland, calculeaza in fiecare an, de la infiintarea sa in 2003, ceea ce numeste "amprenta ecologica" a peste 100 de tari si a umanitatii in general. Aceste date, care provin din multe surse, mai ales de la ONU si din statistici nationale, arata ca intre 2005 si 2006 impactul ecologic al umanitatii a crescut cu aproape 2% fata de aceeasi perioada precedenta. Aceasta crestere a rezultat dintr-o crestere a populatiei si din cresterea consumului de resurse pe locuitor.

în zece ani, impactul omului asupra naturii a crescut cu 22%, in timp ce biocapacitatea - cantitatea de resurse pe care o poate produce natura - a ramas constanta si poate chiar a scazut.

în pofida acestor date ingrijoratoare, exista mijloace de a corecta traiectoria, spune Mathis Wackernagel, presedintele organizatiei. "Aceste tendinte arata ca este in interesul fiecarei tari sa actioneze fara sa mai astepte, pentru a reusi intr-o lume cu resurse tot mai limitate, indiferent de ce se intimpla pe scena mondiala", a declarat el, referire la conferinta de la Copenhaga pentru clima, din decembrie, unde incheierea unui acord constringator pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera este foarte improbabila.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.