Internațional

ONU: Epidemia de SIDA a dat inapoi

Ziarul de Vrancea
25 nov 2009 860 vizualizări
n virful maxim pare sa fi fost atins la mijlocul deceniului trecut n 25 milioane de oameni au murit de SIDA pina acum, dar numarul cazurilor noi a scazut în ultimii opt ani

Circa 25 de milioane de persoane au murit din cauza SIDA de la aparitia bolii si 60 de milioane au fost infectate, dar numarul noilor infectari a scazut cu 17% in ultimii opt ani, gratie prevenirii, potrivit unui raport publicat ieri de ONUSIDA. "De la declansarea epidemiei, aproape 60 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV si 25 de milioane au murit din cauze legate de HIV", potrivit raportului anual. "Tendinta pe opt ani indica o scadere a numarului de noi cazuri cu 17%" din 2001, in timp ce "progresele se remarca mai ales in Africa subsahariana". Regiunea ramine cea mai afectata regiune din lume, cu mai mult de doua treimi (67%) din persoanele care traiesc cu virusul HIV si aproape trei sferturi (72%) din decesele legate de SIDA in 2008. însa, din 2001, numarul noilor infectari din Africa subsahariana a scazut cu aproape 15%, "ceea ce reprezinta cu circa 400.000 de cazuri mai putin in 2008", potrivit raportului.

Se poate spune, astfel, ca epidemia mondiala de HIV a atins probabil punctul de maxima extindere in 1996. Daniel Halperin, expert in HIV/SIDA de la Universitatea Harvard este optimist, sustinind ca rata aparitiei de noi infectii este in scadere, la fel cum este si procentul mortalitatii din cauza bolilor asociate SIDA, in conditiile dezvoltarii unor medicamente antiretrovirale eficiente.

în cursul acestui an ONU anunta ca in lume exista 4 milioane de bolnavi de SIDA care beneficiaza de tratamente antiretrovirale, numar ce reprezinta o crestere cu 10% fata de situatia de acum cinci ani.

în raportul publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Agentia ONU pentru SIDA, UNAIDS, expertii estimeaza ca in prezent, la nivel mondial, sint 33,4 milioane de persoane infectate cu HIV. în 2007 numarul acestora era de 33,2 milioane. Aceste numere nu sint absolute, ele sint bazate pe un algoritm matematic si pot avea o marja semnificativa de eroare, de pina la citeva milioane de cazuri.


Preventia salveaza viata si costul unui tratament scump


ONU confirma insa ca epidemia de HIV/SIDA este insa in declin in majoritatea tarilor. La nivel mondial SIDA este raspunzatoare de aproximativ 4% din numarul deceselor, insa activitatea de cercetare impotriva acestei maladii beneficiaza in prezent de aproximativ 23 de centi din fiecare dolar varsat in bugetul public pentru sanatate (cifra medie la nivel global). Conform raportului UNAIDS, "lupta impotriva SIDA continua sa reprezinte o prioritate majora pentru sanatatea publica", iar autoritatile sint chemate sa suplimenteze fondurile necesare in aceasta lupta. Reprezentantii UNAIDS sustin ca medicamentele antiretrovirale au salvat pina in prezent aproape 3 milioane de vieti.

însa persoanele care incep un astfel de tratament sint nevoite sa-l continue pe o perioada nedeterminata, motiv din care costurile legate de tratarea acestor persoane sint in continua crestere, chiar daca epidemia la nivel global si-a pierdut din extindere.

Mai mult decit atit, pretul acestor medicamente si asa foarte scumpe, ar putea creste daca virusul HIV sufera mutatii care sa-i confere rezistenta, fiind astfel nevoie de noi medicamente. Din aceste motive directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibe, sustine ca in continuare accentul trebuie sa cada pe prevenirea infectiei si nu pe tratarea ei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.