Internațional

Topirea gheturilor ameninta orasele de coasta

Ziarul de Vrancea
23 nov 2009 489 vizualizări
Cresterea nivelului marii cu o jumatate de metru va provoca pagube de 28.000 de miliarde de dolari in marile orase de la malul marilor si oceanelor

Inundatiile produse in peste 100 de orase si aglomerari urbane de coasta in urma procesului de topire a calotelor glaciare vor putea provoca pagube de ordinul zecilor de mii de miliarde de dolari pina in 2050, conform unui studiu publicat ieri de World Wildlife Found (WWF). Cel mai pesimist scenariu plaseaza aceste daune la nivelul a 28.000 de miliarde de dolari (18.840 miliarde de euro), pina in 2050. "Daca temperatura medie va creste intre 0,5 si 2 grade Celsius pina in 2050, este posibil ca nivelul marilor si oceanelor sa creasca cu jumatate de metru, provocind pagube enorme", a declarat pentru agentia franceza de presa Ulrike Saul, responsabilul pentru clima si energie din cadrul WWF Elvetia.

Un astfel de scenariu ar putea provoca pagube de pina la 28.000 de miliarde de dolari in cele 136 de orase port importante ale planetei, conform studiului realizat si cu participarea companiei germane de asigurari Allianz. "Daca politicile actuale in ceea ce priveste protectia mediului si a climei nu se vor schimba, este foarte probabil ca pina in 2050 sa se inregistreze aceasta crestere a temperaturilor medii globale de 2 grade Celsius", avertizeaza ea.

Coasta de nord-est a Statelor Unite este o regiune ce va fi extrem de afectata de o crestere a nivelului marilor si oceanelor, pentru ca de-a lungul sau nivelul apelor ar putea si fi mai mare decit in restul zonelor amenintate de pe glob. Astfel, in zona New York "efectele unei cresteri a nivelului oceanului vor fi agravate de o intensificare a frecventei si a puterii furtunilor si uraganelor", conform acestui studiu. Asociat cu fenomenul cresterii nivelului marilor si oceanelor, un uragan de gradul 4 care va lovi metropola americana ar produce pagube de ordinul a 5.000 de miliarde de dolari in 2050, fata de "doar" 1.000 de miliarde in prezent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.