Internațional

Incalzirea globala musca din suprafata Rusiei

Ziarul de Vrancea
23 nov 2009 550 vizualizări
Prin topirea solului amestecat cu gheata ce formeaza litoralul la Oceanul Arctic, teritoriul rus pierde anual 30 de kilometri patrati n fenomenul ameninta industria gazo-petroliera rusa, care are numeroase instalatii in zona

Topirea permafrostului - adica a stratului de sol și de roci care cu doar citiva ani in urma nu se dezgheta nici in timpul verii - ameninta industriile gazo-petroliere ruse si diminueaza teritoriul Rusiei, cea mai mare tara din lume, sustine organizatia ecologista Greenpeace. Companiile ruse trebuie sa cheltuiasca pina la 55 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro sau 1,9 miliarde de dolari) pe an pentru a repara conducte, imobile si poduri deformate de efectele incalzirii si ale topirii teritoriilor inghetate, potrivit unui raport al organizatiei.

"Topirea permafrostului reprezinta cea mai mare amenintare in Rusia pentru companiile petroliere si de gaze", a declarat Vladimir Ciuprov, responsabil al programelor Greenpeace in Rusia. Peste 60% din teritoriul rus se gaseste in zona permafrostului care este traversata de numeroase oleoducte si gazoducte. Aproape 93% din gazul rus si 75% din petrol este extras din aceasta zona, potrivit Greenpeace.

Teritoriul rus se retrage cu 30 de kilometri patrati pe an din cauza topirii gheturilor, fenomen care s-a accelerat in ultimii ani, spune Oleg Anisimov, unul dintre autorii raportului. "Nu este numai o problema economica, dar si o problema geopolitica", a subliniat Anisimov, cercetator la Institutul de hidrologie de la Sankt Petersburg.

Un alt pericol este degajarea in atmosfera a metanului, un gaz cu efect de sera mai puternic decit dioxidul de carbon, emanat ca urmare a descompunerii materiilor oraganice (plante sau animale moarte) din lacurile formate de permafrostul dezghetat. "în Nord este ca o bomba cu metan dotata cu mecanism de intiziere", subliniaza Serghei Kirpotin, biolog la Universitatea Tomsk din Siberia.

Greenpeace ii va prezenta astazi acest raport presedintelui rus Dmitri Medvedev, cu doua saptamini inainte de conferinta ONU pentru clima ce va avea loc la Copenhaga din 7 pina in 18 decembrie. Saptamina trecuta, Rusia si-a revizuit obiectivul de reducere a gazelor cu efect de sera in vederea acestei conferinte, propunindu-si sa emita cu 20% pina la 25% mai putine gaze cu efect de sera pina in 2020 in raport cu 1990, fata de 15% cit isi propunea pina acum.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.