Internațional

Presa europeana critica desemnarea unui presedinte de decor

Ziarul de Vrancea
21 nov 2009 619 vizualizări
Presa europeana a criticat numirea premierului belgian Herman Van Rompuy la presedintia UE si a britanicei Catherine Ashton in functia de inalt Reprezentant pentru afaceri externe.

Sub titlul "Un om discret la conducerea Europei", Le Parisien/Aujourd\'hui en France se intreaba daca "Van Rompuy si Ashton vor avea suficienta greutate pentru a aduce la viata cele doua posturi noi create prin Tratatul de la Lisabona". Libération (de stinga) il califica pe Van Rompuy drept un "presedinte de decor". "Prin prima sa actiune, Europa Tratatului de la Lisabona a ales, in concluzie, doua personalitati care nu deranjeaza pe nimeni", subliniaza cotidianul. "Daca nu au numit un reprezentant al \'Noii Europe\', Cei 27 au reusit cel putin sa desemneze o femeie, dar nu pe cea mai stralucitoare", adauga Libération. "Presedintele va fi mai degraba un organizator, un negociator in cadrul Consiliului sau un lider care sa vobeasca de la egal la egal cu Barack Obama si cu Hu Jintao? Nimic nu este batut in cuie: primul care va ocupa functia (...) ii va da o turnura decisiva", subliniaza Le Figaro (de dreapta).


Europa a distrus "toate sperantele de a forta lumea sa ii dea din nou atentie"


Intr-un comentariu online, ziarul spaniol El Mundo (centru-dreapta), scrie: "Doi necunoscuti pe scena europeana si mai mult, pe scena internationala, fara experienta in politica externa si novici in UE, isi vor asuma reprezentarea Celor 27 in lume". Potrivit El Pais, "Noua Europa concretizata prin Tratatul de la Lisabona va fi condusa de doua figuri terne". Presa germana ii descrie pe Herman Van Rompuy si pe Catherine Ashton drept incapabili sa reprezinte o voce europeana puternica. "Pot cele doua personalitati (...) sa incarneze acel elan promis de cei care ne guverneaza? Tratatul de la Lisabona este o versiune oarecum mai slaba decit ceea ce a fost numit la origine Constitutia UE. Cuvintul era prea mare pentru ambitiile europenilor. Cele de ministru de externe si de presedinte al UE au acum un aer important", afirma Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ, conservator). Din punctul de vedere al Frankfurter Rundschau, "Uniunea Europeana are lideri fara stralucire, fara viziune, chiar fara experienta, partial, in domeniul cerut". Acelasi ton il adopta si presa britanica, Financial Times subliniind ca "aceste numire arunca o umbra de indoiala asupra capacitatii (celor doi - n.red.) de a rivaliza cu Washingtonul si Parisul". "Alegerea a doua personalitati relativ necunoscute (...) este un obiect de consternare pentru cei care voiau sa dea mai multa greutate Europei pe scena mondiala", scrie ziarul. Potrivit The Guardian, alegerea a distrus "toate sperantele Europei de a forta lumea sa ii dea din nou atentie". "In noaptea trecuta (joi - n.red.), continentul s-a indepartat de masa greilor, ratind o sansa reala de a se mentine la nivelul lumii G2, dominata de polii Washington si Beijing", conchide cotidianul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.