Internațional

Marile state ramin la conducerea UE

Ziarul de Vrancea
21 nov 2009 598 vizualizări
Desemnind un duo foarte discret pentru a o reprezenta, UE a reuntat la ambitia sa de diplomatie europeana apta sa vorbeasca de la egal la egal cu marile puteri mondiale, lasind conducerea afacerilor marilor state care o formeaza

Sefii de stat si de guvern din cele 27 de state membre UE au optat pentru premierul belgian Herman Van Rompuy, necunoscut in Europa, pentru a deveni primul presedinte al Consiliului European. Si in favoarea unei britanice, Catherine Ashton, necunoscuta in propria sa tara, pentru postul de inalt Reprezentant pentru afaceri externe. Reactiile nu sint la inaltimea asteptarilor generate de promotorii Tratatului de la Lisabona, incepind cu cele ale fostului presedintele francez Valéry Giscard d\'Estaing, care cerea un "George Washington european". Rezultatul este "un obiect de consternare pentru cei care voiau sa dea mai multa greutate Europei pe scena mondiala", afirmat Financial Times, in acelasi cu ton cu o mare parte a presei europene. Prin aceste numiri, "Europa a atins nivelul cel mai de jos", a subliniat seful Verzilor din PE, Daniel Cohn-Bendit. "Este bine ca nu mai avem in fata decit surprize placute. Lucrurile nu pot decit sa se imbunatateasca", a dat asigurari Cohn-Bendit. "Dupa ce au numit un presedinte slab al Comisiei Europene, acum au numit un presedinte al Consiliului sters si un inalt Reprezentant nesemnificativ", a spus el. Din punctul sau de vedere, "sefii de stat si de guvern si-au continuat politica de slabire a institutiilor europene". Pentru numerosi diplomati, cauza este subinteleasa: marile state UE nu voiau in realitate sa abandoneze conducerea afacerilor europene.


Europa revine la vremea natiunilor


Nu mai este vremea unui proiect federalist in Europa (respingerea proiectului de Constitutie in 2005 a marcat finalul acestei posibilitati), ci mai degraba a unei intoarceri a conducerii UE in miinile statelor-natiune, in special ale celor mai mari, care dispun de o diplomatie afirmata. Premierul belgian "a fost ales pentru a nu pune in umbra pe nimeni" si pentru ca s-a vrut un executant sters, a criticat vineri liderul francez de centru François Bayrou. "Desemnarea sa, precum si cea a unei persoane fara experienta diplomatica la afaceri externe, le convine lui Nicolas Sarkozy, Angelei Merkel sau lui Gordon Brown, care vor putea continua sa dea tonul in Europa", apreciaza un inalt functionar european.

De asemenea, oficialul se intreaba in legatura cu oportunitatea de a desemna un britanic intr-un post care vizeaza sa impulsioneze noi initiative in materie de politica europeana de securitate si de aparare comuna, tinind cont de reticentele traditionale din Marea Britanie in aceasta materie. "Britanicii voiau sa ucida postul (de inalt Reprezentant - n.red.), au reusit", a spus si o sursa diplomatica italiana.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.