Internațional

Obama inca nu stie pe cine sa sune pentru a vorbi cu Europa

Ziarul de Vrancea
21 nov 2009 754 vizualizări
UE si-a desemnat primul presedinte, Herman Van Rompuy, si ministrul de externe, Catherine Ashton, dar liderii europeni nu stiu inca foarte bine pe cine ar trebui sa susne presedintele american, daca vrea sa discute cu Europa

Intrebati daca stiu pe cine ar putea sa sune Obama, daca are nevoie, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara asigura presedintia UE, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, noul presedinte stabil al Uniunii Herman Van Rompuy si noua sefa a diplomatiei, Catherine Ashton, au raspuns ... printr-o tacere stinjenitoare de mai multe secunde. "Astept cu nerabdare primul telefon", a spus, in cele din urma, premierul belgian in exercitiu. Barroso a incercat sa faca o demonstratie de pedagogie, amintind ca Henry Kissinger a fost cel care a intrebat, la un moment dat: "Pe cine sun, daca vreau sa vorbesc cu Europa?". Iar "Kissinger era secretar de stat", a subliniat presedintele CE. "Deci, daca Hillary Clinton vrea sa sune pe cineva in Europa in prezent, o va suna pe Cathy (Ashton - n.red.)", a adaugat el. Insa noul inalt reprezentant al UE pentru afaceri externe a pastrat tacerea. Iar intrebarea pusa de un jurnalist, pe cine ar suna Obama, ramine fara raspuns.

Nici cancelarul german Angela Merkel, careia i-a fost adresata aceeasi intrebare intr-o conferinta de presa, nu a fost mai exacta. Obama "il va suna pe cel care trebuie sa vorbeasca pentru UE, adica pe Herman Van Rompuy sau pe Catherine Ashton", a raspuns ea. "Am incredere ca nu vor spune prostii", a adaugat cancelarul.


Rompuy, ambitii putine


Van Rompuy, in virsta de 62 de ani, are un mandat stabil de doi ani si jumatate, care poate fi reinnoit o singura data, si va inlocui presedintia prin rotatie de pina acum. Acest crestin-democrat flamand conduce Guvernul belgian de aproape un an. El si-a construit reputatia in tara prin capacitatea sa de a ajunge la un compromis intre comunitatile lingvistice. Dar opiniile sale privind problemele europene nu sint foarte cunoscute.

In prima sa declaratie, el a declarat ca Europa va juca un rol important in lume, dar a prezentat un profil foarte modest al functiei sale. El a spus ca vrea sa ramina discret si sa se concentreze pe rolul de mediator intre tari. Van Rompuy este considerat mai degraba un federalist european. El a evocat saptamina trecuta ideea unui impozit verde european, pentru a alimenta bugetul UE, atragindu-si criticile presei eurosceptice britanice.

In schimb alegerea lui Catherine Ashton a surprins, pentru ca ea este o novice in diplomatie. In virsta de 53 de ani, ea ocupa in prezent postul de comisar european britanic insarcinat cu dosarele comerciale. "Nu pretind ca sint un expert, dar judecati-ma dupa actiunile mele", a raspuns ea. Ashton pare sa fi beneficiat de doi factori. Primul a fost dorinta de a numi un britanic, pentru a trimite un semnal pozitiv Londrei, in conditiile in care se profileaza intoarcerea la putere a conservatorilor eurosceptici in primavara anului 2010. Al doilea a fost dorinta a numeroase tari de a numi o femeie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.