Internațional

Se cauta un presedinte si un ministru de externe

Ziarul de Vrancea
19 nov 2009 626 vizualizări
Azi se aleg cei mai puternici oameni din Uniunea Europeana

Sefii de state si de guverne din cele 27 de tari membre se reunesc la Bruxelles pentru un "maraton" epuizant n intilnirea s-ar putea prelungi spre sfirsitul de saptamina daca cei doi lideri nu vor fi desemnati


Sefii de state si de guverne din tarile membre UE par condamnati la un maraton epuizant astazi, pentru a depasi diferentele si a stabili cine va conduce Europa in urmatorii ani. "Am mai multe nume decit posturi de oferit", a recunoscut premierul suedez Fredrick Reinfeldt, a carui tara asigura presedintia UE. "Mergem la summit fara ca un consens sa se contureze in rindul Celor 27", a mentionat, la rindul sau, un diplomat european.

Liderii UE se vor reuni la Bruxelles incepind cu ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei) pentru a-l desemna pe primul presedinte al Consiliului european si pe înaltul Reprezentant pentru politica externa a Uniunii Europene. Acest conclav, care parea doar o formalitate dupa ratificarea Tratatului de la Lisabona de catre presedintele ceh Vaclav Klaus, se anunta mai complicat decit era prevazut.


Cine s-a inscris in cursa


Premierul belgian, Herman Van Rompuy, este inca favorit pentru presedintia UE, in fata luxemburghezului Jean-Claude Juncker si a britanicului Tony Blair, in continuare sustinut de Londra in asemenea masura incit anumiti lideri europeni se arata in particular iritati de "rigiditatea" britanica. Si alte nume au aparut insa in cursa pentru postul de presedinte al UE, printre care acela al fostei presedinte letone Vaira Vike-Freiberga, 71 de ani, care profita de valul "feminist" ce s-a format in ultimele zile la Bruxelles.

Deputatele europene, de toate orientarile politice, si-au manifestat marti nemultumirea fata de cei "costum si cu cravata" care, in opinia lor, monopolizeaza toate posturile importante din cadrul institutiilor europene. "Ar fi un lucru bun daca am putea avea o femeie intr-unul dintre cele doua posturi de conducere ale UE", a subliniat Cecilia Malmström, ministrul suedez pentru afaceri europene.

Confuzia este si mai mare in legatura cu înaltul Reprezentant al UE, care va fi si vicepresedinte al Comisiei Europene. Seful diplomatiei britanice, David Miliband, considerat favorit, s-a retras, dar numele sau continua sa fie mentionat. Italianul Massimo D\'Alema este sustinut de socialistii europeni, care revendica acest post, dar candidatura politicianului, fost comunist, este contestata de tari din fostul bloc sovietic.

în plus, potrivit cotidianului spaniol El Pais, seful guvernului socialist spaniol, José Luis Rodriguez Zapatero, intentioneaza sa-l sustina pe seful diplomatiei de la Madrid, Miguel Angel Moratinos.


Votul direct - ultima optiune


Opacitatea procesului de selectie a candidatilor provoaca divergente. într-un interviu publicat ieri de cotidianul francez Libération, deputatul ecologist european Daniel Cohn-Bendit a denuntat "o caricatura de democratie" si a calificat negocierile in curs drept "disperate".

Una dintre dificultati pentru presedintia suedeza este sa multumeasca pe toata lumea. Trebuie sa raspundem criteriilor "stinga-dreapta, tari mari si mici, barbat-femeie, iar punctul de echilibru este dificil", a recunoscut Reinfeldt. Nu este exclus ca summitul sa se prelungeasca pina vineri dimineata. "Daca nu va fi luata o decizie joi, presedintia UE va stabili daca va continua. Urmeaza vineri, simbata, duminica. Sau se face o pauza si summitul este convocat din nou", a avertizat Malmström.

în lipsa unui consens, sefii de stat si de guvern europeni l-ar putea desemna pe viitorul presedinte si "ministru de externe" al UE cu majoritatea calificata, un sistem complicat in care fiecare tara dispune de un anumit numar de voturi, in functie de marime si de populatie. Aceasta solutie ar reprezenta insa un semnal negativ, in conditiile in care Tratatul de la Lisabona vizeaza imbunatatirea functionarii institutiilor europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.