Internațional

Iuscenko il lasa pe Putin cu buzele umflate

Ziarul de Vrancea
29 aug 2005 677 vizualizări
Ucraina nu accepta conditiile de creare a unui spatiu economic comun cu Rusia. Pentru Kiev, apartenenta la NATO si intrarea în Europa a devenit prioritatea politicii sale externe.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a intilnit simbata la Kazan cu liderii a trei tari din Comunitatea Statelor Independente, pentru a discuta crearea unei zone comerciale libere in fosta zona sovietica. Spatiul Economic Comun pe care vrea sa-l construiasca Vladimir Putin impreuna cu cei trei vecini importanti ai Rusiei este menit sa faca fata mai bine concurentei occidentale si cresterii economice puternice a Chinei din ultimii ani. El va consta dintr-un set de reguli vamale, fiscale si tarife de transport unice. Liderul ucrainean Viktor Iuscenko se afla intre ciocan si nicovala dupa ce a facut din apartenenta la NATO si intrarea in Europa prioritatea politicii sale externe. El trebuie sa curteze blocul vestic, desi economia Ucrainei depinde vital de gazul natural rusesc. Ucraina va integra, "in ritmul propriu", spatiul economic comun cu Rusia, Kazahstanul si Belarus, dar nu va semna documentele de creare a unui organism supranational, a anuntat presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko. "Astazi, intelegem mai bine integrarea si am semnat o declaratie comuna", a declarat Iuscenko. Dintre cele 29 de documente privind crearea unei zone de liber-schimb care trebuie semnate pina la sfirsitul anului, Ucraina este dispusa sa semneze numai 14. "Celelalte, referitoare la tarifele vamale, trebuie analizate cu grija", a precizat Iuscenko. "Va fi imposibil sa obtinem aprobarea Parlamentului nostru pentru crearea structurii supranationale" prevazute de acorduri, a spus el.

Ucraina, care si-a stabilit drept obiectiv strategic aderarea la Uniunea Euorpeana, priveste cu scepticism crearea unui astfel de spatiu economic comun, apreciind insa ca ar putea participa la o zona de liber-schimb, in timp ce Rusia doreste o integrare mai profunda, in cadrul unei uniuni vamale. Ministrul ucrainean al Economiei a sugerat, recent, ca autoritatile de la Kiev sint dispuse mai degraba sa renunte la participarea la uniunea celor patru tari. Presedintii kazah si belarus au declarat insa ca sint dispusi sa semneze toate acordurile necesare pentru crearea spatiului economic comun. "Documentele trebuie sa intre in vigoare in totalitate. Daca exista indoieli la nivelul parlamentelor, nu trebuie sa ne grabim. Ceva impus de sus ar fi contraproductiv", a declarat presedintele rus, Vladimir Putin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.