Internațional

Companiile multinationale cuceresc teritorii intregi prin achizitia de terenuri

Ziarul de Vrancea
18 nov 2009 892 vizualizări
Extinderea are loc in tarile lumii a treia, iar investitorii respectivi sint acuzati ca-i izgonesc pe localnici de pe paminturile lor

Mai multe organizatii neguvernamentale au acuzat companiile multinationale din domeniul alimentatiei ca incearca sa puna stapinire pe milioane de hectare de pamint de buna calitate apartinind micilor proprietari din lumea a treia, la summitul Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) privind securitatea alimentara de la Roma. Luni, in fata sediului organizatiei ONU, circa douazeci de agricultori africani si sud-americani in tinuta traditionala au intreprins o actiune simbolica pentru a denunta "achizitiile masive de terenuri" de catre firme agroalimentare cu complicitatea, in opinia lor, a FAO si a unor guverne. Ei au simulat ca lucreaza o parcela de pamint, de unde erau izgoniti de figuranti reprezentind emisari ai multinationalelor.

"Aproximativ 80% din persoanele care sufera de foame traiesc in zone rurale. Dar politica FAO sustine multinationalele, care acapareaza terenurile micilor producatori din Asia, Africa si America Latina", a declarat Henry Saragih, coordonatorul miscarii La Via Campesina. El este unul dintre cei 400 de delegati veniti din 70 de tari care participa la un forum privind "suveranitatea alimentara a popoarelor in prezent", paralel cu summitul FAO.

Potrivit organizatiilor neguvernamentale Grain si La Via Campesina, "unele guverne, precum cele din Arabia Saudita si Coreea de Sud, fac presiuni in aceasta directie (achizitia de terenuri), ca o noua strategie pentru a-si hrani populatiile fara a recurge la comertul international". "Peste 100 miliarde de dolari sint in joc si circa 40 milioane de hectare au fost deja achizitionate din Etiopia pina in Indonezia", au afirmat organizatiile.

Liderul libian Moammar El-Ghaddafi a denuntat si el de la tribuna FAO "noul feudalism" din Africa. "Unii investitori straini cumpara terenuri agricole (in Africa), transformindu-se astfel in noi proprietari latifundiari impotriva carora trebuie sa luptam", a afirmat liderul libian.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.