Internațional

Cine a avut deja gripa ar putea fi imun la virusul AH1N1

Ziarul de Vrancea
18 nov 2009 761 vizualizări
Este motivul pentru care populatia adulta, in special cei de peste 50 de ani, se imbolnavesc mai greu de gripa porcina in comparatie cu copiii, care nu s-au confruntat de multe ori cu tulpinile de virus n cercetatorii avertizeaza ca oamenii maturi nu sint protejati automat în fata infectiei

Persoanele care au avut deja gripa sau care s-au vaccinat de mai multe ori impotriva acestei boli ar putea avea o anumita forma de imunitate la gripa porcina, spun cercetatorii americani. Ei au facut aceste afirmatii dupa ce au descoperit dovezi ca sistemul imunitar uman poate recunoaste secvente ale AH1N1 (cunoscut si ca H1N1) care sint similare cu tulpinile de virusuri de gripa mai vechi.

"Am descoperit ca gripa porcina are similitudini cu gripa de sezon, lucru ce pare sa ofere o oarecare imunitate. Acest lucru sugereaza ca boala este mai putin severa in rindul publicului decit se credea initial", a declarat Alessandro Sette, directorul Center for Infectious Disease din cadrul Institutului californian La Jolla.

Studiul, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care majoritatea oamenilor in virsta risca mai putin sa se imbolnaveasca, a declarat Allison Deckhut-Augustine, de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases. "Adultii ar putea avea deja o forma de imunitate fata de H1N1", a spus ea. Totusi, acest lucru nu inseamna ca oamenii maturi sint protejati automat in fata infectiei, Deckhut-Augustine apreciind ca acestia ar trebui sa se vaccineze impotriva H1N1.

Gripa porcina a infectat milioane de persoane pe plan mondial si a provocat 3.900 de decese numai in Statele Unite. La nivelul continentului european, numarul deceselor ajunsese ieri la 515. Companiile farmaceutice incearca sa gaseasca vaccinuri eficiente, iar guvernele incearca sa vaccineze populatia.


"Stramosii" actualei gripe dateaza din timpul epidemiei din 1918


Bjoern Peters si colegii sai de la Institutul La Jolla au analizat markerii moleculari ai gripei - structurile recunoscute de sistemul imunitar - din ultimii 20 de ani, descoperind ca celulele T pot recunoaste un procent semnificativ din markerii gripei porcine.

Sistemul imunitar uman dispune de doua tipuri de protectie: reactia anticorpilor care poate preveni infectiile si celulele T, ce combat infectiile dupa producerea lor. în studiile lor, Peters si colegii lui au descoperit existenta unei protectii date de celulele T, dar nu si un raspuns al anticorpilor. "Acest raspuns al celulelor T diminueaza severitatea bolii, insa nu previne infectia", a spus Deckhut-Augustine.

Potrivit lui Peters, efectul poate fi cumulativ, ceea ce ar putea explica de ce persoanele de peste 50 de ani se infecteaza mai greu cu virusul gripei porcine. "Acest lucru ar putea sugera si motivul pentru care copiii sint mai expusi la infectii severe (...) Nu au trait suficient de mult si nu au fost expusi la diversele tulpini de H1N1 la fel de mult ca si adultii", a precizat Deckhut-Augustine.

Gripa este o boala provocata de un virus care sufera mutatii frecvente, de la an la an. Acesta este motivul pentru care se realizeaza anual noi vaccinuri antigripale. Noua gripa H1N1 a reprezentat o combinatie nemaiintilnita anterior de secvente genetice ale virusurilor de gripa porcina, de gripa umana si de gripa aviara. Cu toate acestea, "stramosii" actualei gripe au aparut prima oara in timpul epidemiei de gripa din 1918, care a ucis circa 50 de milioane de persoane. Cercetatorii au stabilit ca AH1N1 imparte 49% din mostenirea virala cu tulpini de gripa sezonala H1N1 mai vechi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.