Internațional

Obama vorbeste in China despre drepturile omului

Ziarul de Vrancea
17 nov 2009 740 vizualizări
Presedintele american Barack Obama a afirmat ieri, într-un discurs rostit la Shanghai, ca Statele Unite si China "nu trebuie sa fie adversari", insistind însa asupra libertatii de expresie, de informare si religioasa

Relaxat si zimbitor, Obama s-a adresat unui grup de studenti atent selectati, inainte de a raspunde intrebarilor lor si celor care i-au fost adresate pe internet. Un format care nu este obisnuit in China, dar care este inspirat din mitingurile organizate in 2008, in timpul campaniei electorale americane. Totusi, daca discursurile presedintilor americani precedenti au fost transmise de televiziunea nationala, cel al lui Obama nu a fost difuzat decit de televiziunea din Shanghai si, oricum, cu un mic decalaj, pentru ca cenzorii sa poata interveni daca este cazul. Pe site-ul agentiei oficiale China Noua a aparut numai un transcript al discursului, care nu pare sa fi fost insa cenzurat, ceea ce nu a fost cazul la toate portalurile chineze.


Despre internet, in tara cenzurii


"China si Statele Unite nu trebuie sa fie adversari", a spus Barack Obama, explicind ca relatii bilaterale bune pot aduce "prosperitate si pace in lume". "Libertatea de exprimare si religioasa si accesul la informatie sint, credem noi, drepturi universale", a adaugat el, in fata a citeva zeci de studenti ai celor mai mari universitati din capitala economica a Chinei. "Ar trebui sa le fie accesibile tuturor, inclusiv minoritatilor etnice si religioase, fie ca este vorba de Statele Unite, China sau altcineva", a spus Obama.

înainte de vizita, unii observatori sau organizatii s-au temut sa nu sacrifice drepturile omului in favoarea unor dosare mari, precum schimbarea climatica sau lupta impotriva crizei economice, domenii in care cele doua mari puteri sint din ce in ce mai dependente una de alta.

Presedintele american a pledat si pentru un internet fara cenzura, in conditiile in care China urmareste cu vigilenta extrema web-ul, cenzurind Facebook sau Twitter. "Am fost intotdeauna un sustinator fervent al internetului. Sint un sustinator inversunat al lipsei cenzurii", a raspuns el la o intrebare care i-a fost adresata pe internet si care a fost citita de ambasadorul SUA in China.

Obama, care a ajuns duminica noaptea in Shanghai "" oras simbol al cresterii economice chineze fabuloase - a adus si un omagiu Chinei "maiestuoase". El a parasit metropola cu 19 milioane de locuitori pentru a merge la Beijing pentru o prima intilnire cu omologul sau Hu Jintao.


Marea impacare


Calatoria lui Obama in China este vazuta drept punctul forte al turneului sau in Asia, in cursul caruia a mers deja la Tokyo si la Singapore (pentru summitul Forumului Asia-Pacific). El va vizita, de asemenea, Seulul. Obama a insistat intr-un discurs rostit la Tokyo ca vrea sa arate Beijingului ca Washingtonul nu este rivalul, ci partenerul Chinei.

Discutiile cu liderii chinezi urma sa abordeze dosare complexe si in care exista uneori diferende: clima, inainte de conferinta de la Copenhaga, diferende comerciale, nivelul yuanului, proliferarea nucleara in Coreea de Nord si Iran si, cel mai delicat subiect, drepturile omului.

Presa chineza acorda ieri spatii importante primei vizite a presedintelui american in China si nu parea sa il regrete pe predecesorul acestuia, George W. Bush si nici abordarea sa. Global Times saluta pe prima pagina ca "cele doua tari sint in prezent pe picior de egalitate", in timp ce China Daily subliniaza ca Barack Obama soseste in China "pe note mult mai bune de cele doua parti, in pofida divergentelor si provocarilor cu care se confrunta cele doua tari in relatia lor".

Statele Unite si China, a caror soarta este din ce in ce mai strins legata, in special in ceea ce priveste economia si protectia mediului, se bucura de la inceputul administratiei Obama de relatii mai bune decit anterior, in pofida diferendelor comerciale care au aparut in ultimele saptamini.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.