Internațional

Rusia puncteaza o victorie: Slovenia intra in South Stream

Ziarul de Vrancea
16 nov 2009 570 vizualizări
n Moscova isi tese astfel pinza sa de gazoducte in Europa, unde a avansat si cu proiectul Nord Stream n semnind acest acord cu Slovenia, Moscova pare sa inscrie puncte in fata Nabucco, proiectul european dind impresia ca bate pasul pe loc

Rusia a facut simbata un pas inainte in proiectul gazoductului sau South Stream, concurent al proiectului Nabucco sustinut de Uniunea Europeana, semnind un acord cu Slovenia, a cincea dintre tarile europene de neocolit pentru Moscova. Acum, "am semnat un acord cu toti partenerii europeni indispensabili proiectului South Stream", a constatat cu bucurie premierul rus Vladimir Putin, la incheierea unei intrevederi cu omologul sau sloven, Borut Pahor, care a avut loc la periferia Moscovei. Dupa Bulgaria, Serbia, Ungaria si Grecia, Slovenia este a cincea tara europeana care participa la South Stream, un proiect a carui demarare oficiala este prevazuta in 2013, conducta urmind sa aiba o capacitate ce ar putea atinge 63 de miliarde de metri cubi pe an. Proiect al monopolului rus Gazprom si al companiei italiene Eni, South Stream urmeaza sa transporte gaz din Rusia in Europa trecind prin Marea Neagra si ocolind Ucraina, tara aflata frecvent in conflict cu Rusia pe tema gazelor. Dupa semnarea acordului, Gazprom si grupul energetic sloven Geoplin plinovodi vor crea o companie mixta care va realiza un studiu de fezabilitate privind traseul South Stream in Slovenia si ulterior se va ocupa de constructia si exploatarea gazoductului. Moscova isi tese astfel pinza sa de gazoducte in Europa, unde a avansat si cu proiectul Nord Stream, gazoductul destinat sa lege Rusia de Germania trecind pe sub Marea Baltica prin teritoriul rus, german, finlandez, suedez si danez. Dupa ce Danemarca si-a dat acordul la 20 octombrie, Suedia si Finlanda au acceptat la rindul lor, la 5 noiembrie, ca Nord Stream sa treaca prin apele lor teritoriale, deschizind astfel calea pentru acest proiect destinat sa aprovizioneze Europa cu gaz.

in paralel, South Stream este considerat un concurent pentru proiectul Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si destinat sa aduca gaz de la Marea Caspica ocolind Rusia, pentru a diminua dependenta europeana de gazul rus. De fapt, semnind acest acord cu Slovenia, Moscova pare sa inscrie puncte in fata Nabucco, proiectul european dind impresia ca bate pasul pe loc, considera AFP. Potrivit lui Valeri Nesterov, analist la Troika Dialog, proiectul South Stream este "mai avantajos si mai rentabil" atit pentru Europa, cit si pentru Rusia, in masura in care "Gazprom se ocupa de majoritatea obligatiilor financiare". In plus, "nu poate exista o independenta fata de Rusia, pentru ca ea este vecina Europei. Europa are nevoie de gaz (...), iar Rusia are un mare interes de a-si stabiliza exporturile de gaz si de a le spori", adauga Nesterov.


Nabucco, South Stream si Romania


Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri care sa aduca in Europa gaz din Asia Centrala si din Orientul Mijlociu, ocolind Rusia. Gazoductul Nabucco ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tirziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi. Unii observatori sint de parere ca, pentru a fi rentabil, gazoductul nu va putea functiona fara gazul iranian, republica islamica ocupind locul doi in lume in materie de rezerve de gaz. In acelasi timp, Teheranul este sub incidenta sanctiunilor internationale din cauza programelor sale nucleare, iar Statele Unite nu privesc cu ochi buni cooptarea Iranului in proiectul Nabucco.Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria - adica tarile care vor fi traversate de gazoductul Nabucco - au incheiat la 13 iulie anul acesta un acord interguvernamental, primul pas catre construirea conductei al carei cost a fost estimat la aproape 8 miliarde de euro. Constructia gazoductului este prevazuta sa se termine in 2014.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.