Internațional

Le Figaro despre pacatul originar al Romaniei

Ziarul de Vrancea
14 nov 2009 700 vizualizări
Intr-un articol intitulat "Memoria refulata a Romaniei", jurnalistii francezi de la cotidianul "Le Figaro" scriu ca, in urma cu 20 de ani, sotii Ceausescu au fost impuscati intr-o parodie de proces, care ramine pacatul originar al unei Romanii postcomuniste, saraca in amintiri.

Trimisul special al publicatie la Bucuresti, Arielle Thedrel, prezinta o serie de detalii despre revolutia din \'89, dar si din perioada post-decembrista, aflate in urma unor interviuri. Chiar daca nu recunoaste, Dan Voinea spune ca a devenit, pe 25 decembrie 1989, o marioneta a istoriei. Avea pe atunci 39 de ani. Era judecator de instructie. In acea zi, generalul Stanculescu l-a chemat sa judece dosarul sotilor Ceausescu. "Eu, povesteste Dan Voinea, ma asteptam la un proces adevarat, dar oameni cu functii inalte cereau capul lui Ceausescu. Nimeni nu mi-a spus ca vor fi imediat impuscati", scrie "Le Figaro". Procesul a tinut o ora. "S-a terminat la ora 15. I-am condamnat la pedeapsa cu moartea. Cuplul Ceausescu a refuzat sa faca apel. Au fost condusi in curtea cazarmei. Ii asteptau trei soldati. Au executat imediat sentinta", povesteste Dan Voinea. Fostul procuror militar recunoaste ca, pentru moment, s-a simtit "debarasat". Insa, azi este nemultumit pentru ca moartea Ceausestilor n-a servit la nimic. Nomenclatura a confiscat revolutia. Sub haine noi, fostii comunisti detin, in continuare, puterea, politica sau economica. De altfel, ironizeaza Voinea, "daca nu era impuscat in 1989, Ceausescu ar fi ajuns, fara indoiala, senator". In decembrie 1989, Ladislau-Antoniu Csendes avea 25 de ani. Acest muzicolog conduce, astazi, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Potrivit lui, CNSAS-ul detine 90% dintre dosarele fostei securitati, adica 20 de kilometri de arhiva. Din lipsa de vointa politica CNSAS nu a putut functiona cu adevarat pina in 2005, dupa preluarea puterii de presedintele Traian Basescu. "Pina in 2004, confirma Csendes, CNSAS-ul nu avea decit un kilometru de arhiva". Securitatea era stat in stat. Avea sute de mii de informatori si reguli absurde, destinate sa convinga societatea romana ca traia sub controlul sau total si permanent. In cea de-a doua parte a articolului urmeaza un interviu cu istoricul Marius Oprea, care este convins ca multe dintre dosare au disparut: "Arhivele Stasi reprezentau 160 de kilometri liniari si stim ca la momentul caderii zidului Berlinului, agentii sai au avut timp sa distruga 20 de kilometri, in doua luni. Asa ca, va imaginati ce s-a putut face aici, in 10 ani". Regizorul roman premiat la Cannes, Cristian Mungiu, scrie cotidianul francez, crede ca revolutia din 1989 este un secret de stat. "Nimeni nu este responsabil pentru ce s-a intimplat. Toata lumea prefera sa creada ca singurul vinovat este Ceausescu. El este mort", spune Mungiu.


Iliescu, marxist fara remuscari


Ion Iliescu, in virsta de 79 de ani, "vorbeste ca un ideolog marxist fara remuscari", noteaza "Le Figaro". In iunie 1990, a facut apel la minerii din Valea Jiului sa vina la Bucuresti, ca sa "potoleasca" studentii care manifestau in Piata Universitatii. Mineriadele au facut 60 de morti. Cit despre presedintele Basescu, cotidianul francez scrie ca acesta conducea Agentia navigatiei romane la Anvers, un post la care numai oamenii "siguri" aveau acces, in comunism. In 2006, ca presedinte, Basescu a condamnat public crimele comunismului. O premiera in Romania, conchide "Le Figaro".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.