Internațional

Dmitri Medvedev critica o Rusie înapoiata si corupta

Ziarul de Vrancea
13 nov 2009 591 vizualizări
Liderul de la Kremlin a lansat o critica virulenta la adresa Rusiei, calificind-o drept o tara "înapoiata si corupta", cu o economie "primitiva", "o democratie slaba" si un popor "lipsit de initiativa", si a pledat pentru modernizare.

Presedintele Dmitri Medvedev a pledat ieri pentru o modernizare in profunzime a Rusiei, pe baze democratice, dar a avertizat in legatura cu orice tentativa de destabilizare a tarii. "în secolul al XXI-lea, tara noastra are nevoie de o modernizare profunda. Va fi prima din istoria noastra, care va fi bazata pe valorile si institutiile democratiei", a declarat el intr-un discurs catre natiune, al doilea dupa alegerea sa la presedintie, in martie 2008. Dar "consolidarea democratiei nu inseamna slabirea ordinii publice", a subliniat el, luindu-si angajamentul sa "reteze orice tentativa de dezechilibrare a situatiei, de destabilizare a statului". Acest mesaj pare sa se adreseze miscarilor de opozitie, ale carora manifestatii sint interzise frecvent sau reprimate de fortele de ordine, in conditiile in care Rusia este criticata in mod regulat de organizatiile pentru apararea drepturilor omului care o acuza de incalcarea principiilor democratiei.

Seful statului a criticat si mega-companiile publice, majoritatea aparute in timpul presedintiei lui Vladimir Putin. Medvedev a cerut lichidarea sau transformarea in societati pe actiuni a acestor giganti "fara viitor", din sectoare precum armamentul sau energia atomica.


Dependenta Europei de gazul si petrolul din Siberia s-a intors impotriva Rusiei


"în locul unei economii care se bazeaza pe materii prime, vom crea o economie care sa produca noi tehnologii, utile oamenilor", a spus el, sugerind infiintarea unei "Silicon Valley ruse" pentru industriile de virf si a unei "constelatii" de sateliti de telecomunicatii pina in 2015. Potrivit lui Medvedev, va fi acordata prioritate utilizarii tehnologiilor spatiale si sistemului rusesc de navigare prin satelit Glonass (echivalentul GPS).

"Prestigiul patriei si bunastarea nationala nu pot sa se bazeze pe termen nedefinit pe trecut", a declarat el, citind complexul petrolier si gazier si infrastructurile industriale datind din perioada sovietica.

Rusia a fost impiedicata sa lupte eficient impotriva crizei din cauza dependentei sale de exporturile de materii prime, al caror pret s-a prabusit, a adaugat el in discursul de o ora si 40 de minute. Medvedev a felicitat insa Guvernul pentru modul in care gestioneaza criza, incurajindu-l sa "continue planul anticriza si sa fie pregatit sa ia masuri complementare".

Repetind cuvintul "modernizare", el a dezvoltat o serie de idei prezentate intr-un articol recent, in care si-a criticat vehement tara si care a fost perceput drept o critica voalata la adresa lui Vladimir Putin, predecesorul sau, actual premier.

Adoptind un ton mai masurat de aceasta data, el a indemnat la o lupta inversunata impotriva coruptiei, in special in politie si justitie. Dar aceasta problema nu poate fi rezolvata numai prin arestari, a avertizat el, in conditiile in care Putin cere masuri represive sporite in acest domeniu.


Putin ramine pe locul 3 in lume in topul popularitatii


în ceea ce priveste popularitatea, presedintele este in urma premierului si pare mai putin influent. Potrivit unui sondaj recent al revistei Forbes, Putin se afla pe locul trei in rindul celor mai puternice personalitati din lume, dupa presedintele american Barack Obama si omologul sau chinez Hu Jintao, in timp ce Medvedev se afla pe locul 43.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.