Internațional

Elvetienii vor sa-si trimita lupii in Romania

Ziarul de Vrancea
12 nov 2009 695 vizualizări
Un parlamentar elvetian de extrema-dreapta din UDC a propus ca lupii din Elvetia sa fie "expulzati" in Romania si Bulgaria, relateaza Le Matin in editia online, o idee care aminteste de atitudinea unor politicieni din acest partid fata de imigranti.

Josef Kunz, parlamentar de extrema-dreapta, a propus ca lupii din Elvetia sa fie trimisi in Romania si Bulgaria. Chestiunea preocupa specialistii de luni de zile, iar saptamina trecuta Consiliul federal a acceptat ideea unor masuri de protectie mai scazute pentru lupi. Acum Camerele federale trebuie sa decida daca lupul poate fi retrogradat din statutul sau de "specie strict protejata" la cel de "specie protejata". Obiectivul operatiunii: sa li se permita autoritatilor cantoanelor sa actioneze mai rapid atunci cind lupii fac pagube majore. In aceasta ambianta tensionata, parlamentarul din UDC a declarat ca vrea ca lupii sa fie scosi din Elvetia. "Trebuie trimisi in tarile lor de origine, de exemplu Italia", a spus el. Politicianul a propus "expulzarea" lupilor si in Romania si Bulgaria, "unde lupii au inamici naturali: ursii". "Intre exploatarile agricole si zonele locuite nu este suficient de mult loc pentru lupi in Elvetia", a declarat el. Insa, care ar fi criteriile ce trebuie aplicate? Sa fie trimisi doar lupii criminali si pastrati cei blinzi? Oare un lup nascut pe teritoriul elvetian ar trebui expulzat? "Lupul nu beneficiaza de dreptul teritorial. Iar un lup blind poate deveni rau. Deci este aceeasi problema: trebuie expulzati toti". In mod vizibil, Josef Kunz nu prezinta argumente stiintifice pentru a-si sustine proiectul.

intrebat cum se va putea evita ca lupii expulzati sa revina in Elvetia, Kunz recunoaste ca nu stie. Trebuie oare instalate garduri de sirma ghimpata intre Elvetia si Italia, pentru ca lupii sa nu mai treaca Alpii? "Este dificil de controlat intreaga frontiera. Lupii trebuie din nou expulzati imediat ce revin", a spus politicianul.


Elvetia are intre 8 si 15 lupi


Ramine de vazut cum vor reactiona Romania sau Italia, care trebuie sa gestioneze o populatie de sute de lupi, in conditiile unei cereri de expulzare din partea Elvetiei, care nu are decit citeva zeci de specimene, noteaza ziarul. Potrivit lui Jean-Marc Laundry, specialist in lupi: "Acest gen de proiecte reflecta in primul rind o proasta cunoastere a lupului". Un detaliu important: lupii italieni (si deci cei care se afla in Elvetia) nu apartin aceleiasi subspecii ca lupul romanesc. "Ar fi o catastrofa genetica introducerea de lupi italieni in Romania", explica expertul. Laundry este amuzat de demersul lui Kunz. "Am intilnit recent un sociolog care a reusit sa demonstreze ca adjectivele atribuite in mod obisnuit strainilor sint tot mai folosite in cazul lupilor. Acum ne gindim la aceleasi metode, dar pentru lupi: sa-i trimitem cu curse charter in strainatate", a spus el. "Nu fac nicio paralela intre lupi si cetatenii straini. Nu am fost niciodata impotriva prezentei strainilor in Elvetia", asigura Kunz. Ziarul scrie ca in Romania sint aproape 2.500 de lupi, cea mai mare populatie de lupi din Europa, iar Italia are 400 de lupi. Potrivit teoriilor oamenilor de stiinta, acesti lupi traverseaza Alpii pentru a veni in Elvetia. Elvetia are intre opt si 15 lupi, potrivit estimarii WWF.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.