Internațional

Revansa lui Galileo: Vaticanul cauta extraterestrii

Ziarul de Vrancea
12 nov 2009 834 vizualizări
La patru sute de ani dupa ce l-a anchetat pe Galileo fiindca a pus sub semnul intrebarii ideea ca Pamintul este centrul Universului, Vaticanul a strins expertii in Cetatea Sfinta n scopul acestei intrunirii stiintifice este acela de a studia posibilitatea existentei vietii extraterestre si implicatiile pentru crestinism

La Vatican s-a incheiat seminarul dedicat astrobiologiei, organizat in perioada 6-10 noiembrie, la care au participat circa 30 de cercetatori, astrologi, biologi, fizicieni, geologi si chimisti. Cercul inivitatilor a fost format din experti in domeniile lor, iar Vaticanul nu le-a cerut "certificatul de botez". A fost prima prima conferinta cu privire la viata extraterestra si a inclus mai multe prezentari ale oamenilor de stiinta cu privire la descoperirea de planete inafara sistemului solar, cu privire la dovezile geologice ale Pamintului primar si ale evolutiei vietii.

Cea mai interesanta ipoteza dezbatuta este existenta vietii extraterestre pe Pamint. Timp de secole, teologii au incercat sa determine ce ar insemna pentru Biserica existenta vietii in Univers, cel putin de la Giordano Bruno, un calugar italian care a fost condamant la moarte de Inchizitie, in 1600, pentru ca sustinea ca exista si alte lumi. Cea mai mare problema este ca extraterestrii cu o fizionomie diferita s-ar incadra greu in ideea ca Dumnezeu a facut omul dupa chipul si asemanarea sa. Mai mult, rolul lui Isus ca salvator ar fi confuz: alte lumi ar avea propria lor varianta de Isus sau versiunea paminteasca este universala? "La fel cum exista o multime de creaturi diferite pe Pamint, la fel ar putea fi si alte fiinte, la fel de inteligente, create de Dumnezeu", a declarat parintele Jose Funes, astronom iezuit de la Observatorul Vaticanului si unul dintre organizatorii conferintei. "Nu intra in conflict cu credinta noastra pentru ca nu putem pune limite pe libertatea creativa a lui Dumnezeu". Nu toti sint insa de acord. Paul Davie, fizician si autor al cartii "The Goldilocks Enigma", a declarat pentru Washington Post ca amenintarea pentru credinta crestina este subestimata de liderii Bisericii. "Cred ca descoperirea unei a doua Geneze ar putea avea o semnificatie spirituala enorma".


Planete cu fiinte care nu au comis "pacatul originar"


Parintele Funes s-a declarat insa "un pic mai sceptic" asupra posibilitatii descoperirii rapide a unor alte forme de viata. In mai 2008, el se declarase insa mai putin sceptic: credinta in Dumnezeu este compatibila cu credinta in forme extraterestre de viata, admitind chiar posibilitatea existentei unei planete locuite de fiinte care nu au comis pacatul originar.

Relatia Bisericii Catolice cu stiinta a parcurs un drum foarte lung, de la procesul din 1633, cind Galileo a fost judecat ca eretic si obligat sa-si renege descoperirea ca Pamintul se invirte in jurul Soarelui. Astazi, clerici de virf, sustin deschis idei stiintifice precum teoria Big Bang-ului, care afirma ca Universul s-a format in urma cu miliarde de ani prin explozia unui singur punct care continea toata materia. La inceputul acestui an, Vaticanul chiar a sponsorizat o conferinta care a marcat aniversarea a 150 de ani de la aparitia operei lui Charles Darwin, "Originea Speciilor".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.