Internațional

Om bogat, om sarac in Congresul SUA

Ziarul de Vrancea
9 nov 2009 803 vizualizări
Conform declaratiilor de avere, Legislativul american cuprinde 237 de milionari n exista insa si alesi care au declarat ca nu detin nici o letcaie

In Congresul american sint in prezent 237 de milionari, potrivit unui studiu realizat de Center for Responsive Politics si citat de Politico. Cel mai bogat congresman este republicanul Darrell Issa, a carui avere este estimata la 251 de milioane de dolari. Politico precizeaza ca studiul a fost dat publicitatii in aceeasi saptamina in care Departamentul Muncii a anuntat ca rata somajului in SUA a ajuns la 10,2%, cea mai mare din ultimii 26 de ani. Potrivit informatiilor, cei 237 de milionari reprezinta 44% din Congresul american. Cel putin sapte dintre congresmani au averi ce depasesc 100 de milioane de dolari.

Iata clasamentul celor mai bogati congresmani:

Darrell Issa (republican, California) - 251 millioane de dolari

Jane Harman (democrata, California) "" 244,7 millioane de dolari

Herb Kohl (democrat, Wisconsin) - 214.5 millioane de dolari

Mark Warner (democrat, Virginia) "" 209,7 millioane de dolari

John Kerry (democrat, Massachusetts) "" 208,8 millioane de dolari.

Politico precizeaza ca cifrele prezentate sint doar estimative. Legiuitorilor americani li se cere sa-si prezinte starea finantelor personale in cifre aproximative, astfel incit este dificila determinarea valorii exacte a averii lor.

CRP a afirmat ca averea medie raportata de catre senatori a scazut de la 2,27 milioane de dolari in 2007 la 1,79 milioane de dolari in 2008. Pentru cei din Camera Reprezentantilor, venitul mediu a coborit si el, de la 724.258 de dolari in 2007 la 622.254 de dolari.

Raportul CRP sugereaza insa ca unii dintre congresmani "s-au descurcat foarte bine intre 2007 si 2008, chiar atunci cind multi americani si-au pierdut locurile de munca si au fost martorii prabusirii economiilor lor si a valorii locuintelor". Citiva dintre politicienii de pe Capitoll Hill "au profitat de investitii facute in companii care au primit fonduri federale de urgenta; zeci de legiuitori au investit in Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs si Bank of America", scrie Politico.


Saracii din Congres


Politico noteaza ca in Congres exista si cinci politicieni a caror avere este egala cu zero: Alcee Hastings (democrata, Florida), Harry Teague (democrat, New Mexico), Jeff Fortenberry (republican, Nebraska), John Salazar (democrat, Colorado) si Sander Levin (democrat, Michigan).

Publicatia afirma ca, totusi, aceste cifre trebuie privite cu circumspectie, deoarece legile federale nu le cer membrilor Congresului sa-si precizeze valoarea resedintelor personale, lucru care ar putea sa modifice declaratiile de avere ale acestor politicieni. Chiar si tinind cont de acest lucru, Center for Responsive Politics afirma ca unii dintre politicieni "au probleme financiare", iar investitiile multora dintre ei au fost afectate de criza. Spre exemplu, senatorul Kerry a pierdut 127,4 milioane de dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.