Internațional

Europa sarbatoreste caderea Zidului Berlinului

Ziarul de Vrancea
9 nov 2009 740 vizualizări
Mai multe ceremonii vor marca in capitala Germaniei aniversarea a 20 de ani de la caderea Zidului n sefii de stat si de guvern din tarile Uniunii Europene, dar si personalitati istorice ale evenimentelor din 1989 vor fi prezente

Berlinul a incheiat in weekend pregatirile pentru festivitatile ce vor avea loc astazi, la 20 de ani de la caderea Zidului, un eveniment care trezeste un interes enorm in lume si atrage deja o multime de oameni. înca de simbata, numerosi curiosi au inceput sa se stringa intr-o atmosfera festiva, pentru a admira piesele de domino gigantice din polistiren, instalate in centrul orasului pe fostul traseu al Zidului, care a divizat orasul din 1961 pina in 1989. Aliniate pe o distanta de 1,5 kilometri, in special de-al lungul celor mai emblematice cladiri din Berlin, printre care Poarta Brandenburg sau Reichstag, piesele colorate, cu inaltimea de 2,5 metri, si decorate toate cu diferite motive, urmeaza sa fie darimate in aceasta seara pentru a simboliza prabusirea Zidului. La ceremonii vor participa Lech Walesa si Mihail Gorbaciov, precum si alte personalitati istorice ale evenimentelor din 1989.

"9 noiembrie 1989 este cea mai frumoasa zi din istoria recenta a Germaniei", a comentat cancelarul Angela Merkel, in mesajul saptaminal. "Aceasta zi a schimbat viata multor oameni si, de asemenea, pe a mea", a adaugat liderul conservator, care a crescut in Germania de Est si a intrat in politica in urma caderii Cortinei de Fier.

Capitalele europene vor fi astazi in pas cu Berlinul, in numele libertatii si al solidaritatii, pentru a aniversa caderea Zidului, prin conferinte, expozitii si un mare spectacol de sunet si lumini.


Nostalgicii, primii care au iesit in strada


O mie de militanti de extrema-stinga, anarhisti si antifascisti au manifestat simbata in capitala Germaniei, impotriva ceremoniilor. Manifestantii au plecat de la vechiul post de frontiera Checkpoint Charlie si au mers pe strada Friedrichstrasse in directia celebrului bulevard Unter den Linden, din centrul Berlinului. "Nu exista sfirsitul Istoriei" sau "împotriva dominatiei falsei libertati", se putea citi pe pancartele manifestantilor.


Lui Putin ii pare rau dupa Germania de Est


Premierul rus Vladimir Putin, fost agent KGB detasat la Dresden in perioada comunista, s-a declarat nostalgic dupa fosta Germanie de Est, intr-un interviu acordat postului rus de televiziune NTV. Printre amintirile sale frumoase din acest oras, unde a locuit intre 1985 si 1990, Putin a evocat faptul ca a invatat germana, excursiile la munte si contactul cu colegii sai din Germania de Est. "îmi amintesc inca de acea caldura, de acea cordialitate", a spus premierul. "Sint foarte recunoscator pentru acest lucru. Din acest punct de vedere, exista un sentiment de nostalgie", a adaugat el. "Dar vedem cum se dezvolta Republica Federala (Germana - n.r.) si sintem fericiti ca avem relatii bune cu ea pe o baza noua", a subliniat el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.