Internațional

Codul genetic al calului seamana cel mai mult cu al omului

Ziarul de Vrancea
7 nov 2009 752 vizualizări
Apropierea de genomul uman este mai mare decit de cele ale ciinelui sau soarecelui

Genomul calului s-a dovedit a fi uimitor de apropiat de cel al omului, a concluzionat o echipa internationala de cercetatori care a decodat in intregime genomul acestui animal, potrivit unui studiu publicat in revista americana Science. Genomul cabalin prezinta o inrudire evidenta cu cele ale altor mamifere, in special cu cel al omului, de care este mult mai apropiat decit de cel al ciinelui sau al soarecelui. De fapt, 17 dintre cei 32 de cromozomi cabalini sint asemanatori celor umani. Caii pot contracta peste 90 de maladii ereditare care prezinta asemanari majore cu cele umane.

Marimea genomului calului este de 2,7 miliarde de "litere" - molecule care alcatuiesc ADN-ul -, fiind putin mai mare decit genomul ciinelui domestic si putin mai mic decit cel al omului (2,9 miliarde de litere). Analiza estimeaza la aproximativ 20.000 numarul genelor care codifica proteinele in organismul calului. Aproximativ 17.000 dintre ele sint similare cu cele ale omului, soarecelui si ciinelui, au precizat autorii acestui studiu.

Rezultatul a peste 20 de ani de cercetari stiintifice, la care au participat peste 100 de specialisti din 20 de tari, secventierea genomului calului a ridicat la sase numarul genomurilor animalelor domestice complet "decriptate", fiind precedata de cele ale genomurilor gainii, ciinelui, vacii, pisicii si porcului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.