Internațional

Obama despre Merkel: un lider extraordinar

Ziarul de Vrancea
4 nov 2009 733 vizualizări
cancelarul german a facut o vizita la Washington, cu cinci zile inainte de aniversarea a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului

Presedintele american Barack Obama a salutat ieri Germania, calificind-o drept un aliat "puternic si extraordinar", cu ocazia vizitei la Casa Alba a cancelarului Angela Merkel, pe care a descris-o drept un "lider extraordinar". Merkel a ajuns luni seara la Washington pentru o vizita oficiala, in cursul careia s-a adresat celor doua camere ale Congresului. Merkel, care a crescut in fosta RDG, este al doilea lider german care vorbeste in fata Congresului american, dupa Konrad Adenauer, in 1957, care s-a adresat celor doua camere separat. "Este o mare onoare pentru mine", a spus Merkel simbata. Aceasta vizita "la prieteni adevarati va fi o ocazie de a multumi Statelor Unite pentru ca au insotit cu mult entuziasm si afectiune" procesul de reunificare a Germaniei, a subliniat ea.

Cancelarul le-a multumit Statelor Unite si in prezenta lui Obama pentru sustinerea oferita la caderea Zidului Berlinului, in urma cu 20 de ani. Ea urmeaza sa discute cu liderul de la Casa Alba despre dosarele afgan si iranian, precum si despre schimbarea climatica, despre criza economica si regularizarea pietelor financiare.

însa Merkel trebuie sa se astepte si la cereri din partea Washingtonului. Ea ar fi naiva sa creada ca aceasta invitatie nu inseamna si o serie de cereri, spune Josef Braml de la Societatea germana de politica externa. "Este un gest care asteapta un serviciu in schimb: Guvernul german trebuie sa-si asume o parte mai mare din angajamentul SUA pe plan international", mai ales in Afganistan, subliniaza el.

Cind Merkel a fost in campanie pentru realegere, Washingtonul a evitat sa formuleze cereri, dar acum ea a fost realeasa, iar aceste cereri vor deveni mai presante, declara Braml. "Perioada de gratie s-a incheiat", rezuma politologul, subliniind ca Berlinul risca sa-si vada influenta diminuata la Washington, daca va refuza sa trimita trupe suplimentare in Afganistan, sa acorde mai multe credite pentru stabilizarea Pakistanului sau daca nu va adopta o pozitie mai dura in privinta Iranului.

Miine, noul ministru german de Externe, Guido Westerwelle, se va duce la Washington, si ar putea discuta despre dorinta ca americanii sa-si retraga ultimele arme atomice aflate inca pe teritoriul german.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.