Internațional

Tratatul de la Lisabona a primit ultima semnatura

Ziarul de Vrancea
4 nov 2009 781 vizualizări
Curtea Constitutionala din Cehia a decis ca prevederile Tratatului constitutional al Uniunii Europene este conform cu legea fundamentala a tarii n fara sa-si ascunda regretul, presedintele eurosceptic al Cehiei a semnat ieri tratatul, ultimul pas spre ratificarea in Parlamentul European

Curtea Constitutionala din Cehia a ridicat ultimul obstacol in ratificarea Tratatului de la Lisabona: judecatorii cehi au declarat ieri ca tratatul este conform cu legea fundamentala a tarii, conditie necesara pentru ratificarea completa a actului si alegerea viitorului presedinte al Uniunii Europene.

Presedintele ceh Vaclav Klaus a semnat ieri documentul, ceea ce incheie procesul de ratificare a textului in intreaga Uniune Europeana. Klaus considera ca Cehia nu va mai fi un stat suveran dupa ce acest document va intra in vigoare. "Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Cehia inceteaza a mai fi un stat suveran", a declarat el.

Menit sa permita o mai buna functionare a UE in 27 de membri, tratatul trebuia ratificat de toate tarile din UE pentru a intra in vigoare.

Cehia era singura tara membra a Uniunii Europene care nu definitivase inca procedurile de ratificare a documentului. Verdictul Curtii Constitutionale netezeste insa drumul Tratatului spre ratificare, cu atit mai mult cu cit Consiliul European a anuntat la finele saptaminii trecute ca a cazut de acord sa accepte exceptia ceruta de presedintele Republicii Cehe pentru a putea semna documentul. Adversar declarat al Tratatului de la Lisabona, Vaclav Klaus ceruse o derogare de la Carta drepturilor fundamentale pentru a preveni retrocedarea bunurilor germanilor din regiunea sudeta, confiscate de statul cehoslovac dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.


Alegeri pentru liderii Uniunii


Potrivit textelor oficiale, intrarea in vigoare a Tratatului este prevazuta "in prima zi a lunii care va urma dupa depunerea, la Roma, a instrumentelor de ratificare de catre statul semnatar care efectueaza ultimul aceasta formalitate", adica la 1 decembrie.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, si-a exprimat dorinta ca Tratatul sa intre in vigoare "cit mai rapid posibil". "Tratatul de la Lisabona ar trebui acum sa intre in vigoare pina la sfirsitul anului", a apreciat, la rindul sau, presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Liderii europeni vor trebui sa-l aleaga, mai mult ca sigur la summitul extraordinar prevazut pentru saptamina viitoare, pe primul presedinte stabil al UE si pe ministrul de externe, care, in acelasi timp, va fi si vicepresedinte al Comisiei Europene. "Sper ca acum vom putea merge inainte cit de repede este posibil, in legatura cu numirea presedintelui Consiliului european si al vicepresedintelui Comisiei, care va detine si functia de înalt reprezentant pentru politica externa", a spus Barroso.

De asemenea, guvernele tarilor membre vor trebui sa ofere rapid numele comisarilor, pentru ca Barroso sa completeze componenta Comisiei Europene. Actuala Comisie si-a incheiat mandatul la 31 octombrie si gestioneaza in prezent doar afacerile curente.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.