Internațional

Britanicii nu au renuntat la suspectul principal din cazul Litvinenko

Ziarul de Vrancea
3 nov 2009 621 vizualizări
La trei ani de la asasinarea fostului spion rus, ministrul de Externe de la Londra a justificat mentinerea cererii de extradare prin faptul ca trebuie sa se faca dreptate n Moscova se opune, invocind prevederi constitutionale

Rusia se opune in continuare extradarii lui Andrei Lugovoi, principalul suspect in uciderea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, a anuntat ministrul rus de Externe, dupa o intilnire cu omologul sau britanic David Miliband, care a asigurat ca Londra nu va renunta la aceasta cerere. "Pozitia noastra nu s-a schimbat", a spus Serghei Lavrov. "Daca britanicii ne furnizeaza documentele necesare, Parchetul nostru este dispus sa conduca ancheta in Rusia, asociindu-i pe reprezentantii britanici", a precizat el. "Cred ca britanicii inteleg ca cererea de a ne schimba Constitutia este complet nerealista", a mai spus Lavrov. Rusia invoca prevederile Constitutiei in refuzul sau de a-l extrada pe Lugovoi.

Otravirea la Londra, in 2006, a unui critic al Kremlinului, fostul agent rus Aleksandr Litvinenko, a afectat puternic relatiile bilaterale. Litvinenko a murit dupa ce a baut un ceai continind poloniu 210, o substanta puternic radioactiva. Londra a cerut fara succes Moscovei sa-l extradeze pe Andrei Lugovoi, om de afaceri rus si fost ofiter KGB, pe care il considera principalul suspect in acest caz de otravire.

Ulterior intre cele doua tari s-au acumulat si alte motive de frictiune, de la conflictul legat de statutul organizatiei culturale British Council in Rusia pina la disputa cu privire la actionarii grupului petrolier ruso-britanic TNK-BP.

Lavrov a mai spus ca, daca acest diferend diplomatic este rezolvat, legaturile vor fi mult consolidate intre cele doua tari. "Daca o facem, vom elimina aceasta problema, care planeaza asupra relatiilor noastre, si vom putea depasi o serie de chestiuni care au fost introduse artificial in legaturile noastre", a declarat el. Miliband a declarat insa ca este putin probabil ca Londra sa renunte la cererea de extradare. "Dorim in continuare sa se faca dreptate", a declarat Miliband. "Acesta este un element important al relatiei moderne cu Rusia, sa putem sa fim complet onesti in legatura cu importanta pe care o acordam acestor probleme", a adaugat el. Vizita lui Miliband la Moscova coincide cu marcarea a trei ani de la otravirea lui Litvinenko.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.