Internațional

Voronin si-a luat cu el animalele de curte, mobila si muraturile

Ziarul de Vrancea
3 nov 2009 1044 vizualizări
Fostul sef de stat a parasit resedinta prezidentiala cu mai multe bunuri, iar constatarea a facut-o presedintele interimar, care a cerut un inventar al locuintei

La retragerea din functie, fostul presedinte moldovean, liderul comunistilor Vladimir Voronin, a luat cu el de la resedinta prezidentiala de la Condrita caii, gainile, curcile, vaca si vitelul, dar si mobila din dormitorul prezidential. Din pivnita resedintei mai lipsesc si borcanele cu muraturi si gem, sticlele de vin de colectie cu care Voronin s-a fotografiat de mai multe ori. De asemenea au fost luate si masinile de teren in care fostul presedinte a pozat pentru jurnalistii rusi, dar si chiuveta din baia dormitorului presedintelui, in locul careia a ramas doar gaura pentru scurgere din pardoseala si iesirile pentru robineti.

Acestea sunt doar cateva lucruri constatate duminica, atunci cind seful statului in exercitiu, Mihai Ghimpu, a efectuat o vizita la resedinta prezidentiala de la Condrita, insotit de jurnalisti. Vizita a trezit interesul presei mai ales ca in ultimii ani jurnalistii nu au avut acces mai departe de gardul cu sirma ghimpata, lung de noua kilometri, cu care au fost imprejmuite cele peste 500 de hectare de padure unde se afla resedinta prezidentiala.

Mihai Ghimpu a declarat ca va cere Cancelariei de Stat, care are in administrare resedinta de la Condrita, o inventariere stricta a dotarilor conacului, dar si a modului in care au fost cheluiti cei peste 33 milioane lei moldovenesti (peste trei milioane dolari), luati din buget pe parcursul anilor in care Voronin a fost presedinte pentru intretinerea si amenajarea resedintei de la Condrita.

Fostul director adjunct al complexului rezidential, Gheorghe Cretu, devenit interimar dupa ce directorul si-a depus demisia odata cu plecarea lui Voronin din functie, spune ca toate lucrurile, inclusiv animalele si mobila din dormitor, au fost luate de liderul comunist, pentru ca erau "lucruri personale".


Urmasul lui Voronin ar putea fi cunoscut pe 10 noiembrie


Prima tentativa de alegere a presedintelui Republicii Moldova va avea loc la 10 noiembrie, cu o zi inainte de a expira termenul limita in care trebuie organizat scrutinul prezidential, relateaza portalul Stirea Zilei. La sfirsitul saptaminii trecute, cei 53 deputati ai coalitiei proeuropene majoritare in Parlamentul de la Chisinau au votat un text care permite organizarea scrutinului chiar daca exista doar un candidat. Alegerile, prevazute initial pentru 23 octombrie, au fost anulate in ultima clipa, pentru ca un singur candidat s-a prezentat, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat. Alianta pentru Integrare Europeana, coalitia partidelor proeuropene din R. Moldova, are doar 53 de voturi in Parlament, iar pentru alegerea sefului statului sint necesare 61 de voturi, ceea ce inseamna ca formatiunile aflate in prezent la guvernare ar mai avea nevoie de opt voturi de la opozitia comunista, pentru a-si impune propriul candidat la presedintie. Daca grupul parlamentar al Partidului Comunistilor nu va vota presedintele, asa cum a declarat, atunci Parlamentul ales la 29 iulie va fi dizolvat si se vor organiza din nou alegeri parlamentare anticipate, nu mai devreme insa de anul viitor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.