Internațional

Constitutia irakiana a prins forma

Ziarul de Vrancea
24 aug 2005 696 vizualizări
Desi, divergentle intre principalele comunitati irakiene nu au fost rezolvate, textul Constitutiei irakien a fost prezentat luni seara.

Desi, divergentle intre principalele comunitati irakiene nu au fost rezolvate, textul Constitutiei irakien a fost prezentat luni seara. Cu zece minute inainte de expirarea termenului-limita pentru prezentarea textului, presedintele Parlamentului, sunnitul Hajem al-Hassani, i-a anuntat pe deputati, in prezenta tuturor liderilor irakieni, ca "proiectul a fost prezentat in maniera promisa poporului irakian". El a declarat ca "inca mai exista puncte divergente, care vor fi rezolvate in urmatoarele trei zile". Este vorba despre federalizare, de mentionarea in textul documentului a partidului Baas al fostului presedinte Saddam Hussein si de impartirea puterii intre presedinte, premier si liderul parlamentului, functii ocupate, in prezent, de un kurd, un siit si un sunnit. Referindu-se la problema repartitiei resurselor petroliere, al-Hassani a afirmat ca problema va fi rezolvata de guvernul central, in acord cu autoritatile regionale. Facind aluzie la sunnitii care se opun energic federalizarii, Hajem al-Hassani a subliniat ca, in termen de trei zile, "gruparile care nu vor ajunge la un acord sint libere sa ia decizia care le convine". La 15 august, legislativul de la Bagdad a decis sa faciliteze incheierea unui acord intre diferitele formatiuni politice irakiene si sa prelungeasca pina la 22 august termenul de incheiere a redactarii proiectului de Constitutie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.