Internațional

Bazele americane din Romania si Bulgaria vor controla petrolul caspic

Ziarul de Vrancea
30 oct 2009 725 vizualizări
Plasate foarte bine, bazele militare americane capata importanta strategica pentru viitoarele rute energetice de la Marea Caspica n misiunea acestora pare a fo supravegherea gazoductului Nabucco

SUA vor sa detina controlul asupra resurselor de petrol din Marea Caspica, iar acest lucru il vor face bazindu-se pe bazele lor din Romania si Bulgaria si alimentind instabilitatea din Caucaz, afirma Centrul pentru Cercetare privind Globalizarea (CRG), intr-o analiza publicata in pagina online. Astfel, Statele Unite si-ar putea trimite fortele de mentinere a pacii pentru a asigura securitatea transportului resurselor de petrol si gaze caspice, iar contingentele americane din Romania si Bulgaria ar putea fi foarte folositoare in acest scop, potrivit expertilor. Pe de alta parte, in timpul unei vizite recente in Romania, vicepresedintele american Joe Biden a declarat ca Bucurestiul sprijina noua configuratie a scutului american antiracheta, anuntata de Washington dupa renuntarea la un proiect anterior ce prevedea mobilizarea unor elemente ale scutului in Polonia si Cehia. Astfel, elemente ale scutului american antiracheta ar putea aparea in final si in Romania, comenteaza sursa citata. Potrivit expertilor americani, constructia celor doua baze in Romania si Bulgaria este in perfect acord cu mutarile de trupe americane anuntate de fostul presedinte George W. Bush in 2004. Multi analisti cred ca eforturile americane in Romania si Bulgaria sint parte dintr-o strategie globala de mutari de trupe, inceputa de administratia Bush, in vederea transferului de trupe din Germania catre est. Daca Pentagonul explica aceasta strategie prin nevoia de a-si muta fortele mai aproape de Orientul Mijlociu, Rusia o priveste insa ca o amenintare directa la adresa intereselor sale, temindu-se ca prezenta militara americana relativ redusa din Romania si Bulgaria ar putea sa creasca. In plus, bazele NATO de la Marea Neagra se adauga instalatiilor militare occidentale construite la Marea Baltica, punind Rusia din nou intr-o situatie dificila. Ca un alt semn alarmant, cadetii de la academia militara West Point au in prezent un curs de limba si cultura ruseasca. In mod similar, cu trei ani inainte de ofensiva condusa de americani in Irak, ei au inceput sa invete limba araba.


Turcia a gasit gaz in Iran pentru proiectul Nabucco


Turcia si Iranul au semnat miercuri un memorandum, care permite Turciei sa comercializeze gaz iranian, care ar fi suficient pentru umplerea gazoductului Nabucco intr-o prima etapa, scrie publicatia rusa Kommersant. Astfel, 17,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an extras de la unul dintre cele mai mari zacaminte de gaz natural iranian South Pars ar putea lua drumul Europei. Teheranul si Ankara intentioneaza sa investeasca in acest proiect circa patru miliarde de dolari, cite un miliard de dolari pe an. "Vom demara lucrarile la inceputul lunii noiembrie. Potrivit sefului centrului de relatii internationale si analiza strategica "Turcsam" din Turcia, Sinan Ogana, dupa semnarea acestui acord gazul iranian se afla pe primul loc pentru umplerea cu gaz a Nabucco, dupa gazul turkmen, irakian si azer. In cazul in care prevederile din memorandum vor fi realizate, cantitatile de gaz pe care Turcia interntioneaza sa le cumpere din zacamintul South Pars sint suficiente pentru prima etapa de umplere a conductei. Ceea ce inseamna ca acest gazoduct, prin care se vrea crearea unui traseu de tranzitare a gazului caspic, ocolind Rusia, ar putea obtine o baza sigura de resurse. In acest caz nu este exclus ca Nabucco ar putea fi construit chiar mai devreme decit proiectul ruso-italian South Stream, scrie Kommersant. Expertul turc considera ca, semnarea acestui document a fost convenita in prealabil cu SUA. "Nu cred ca Erdogan, face astfel de pasi fara desfasurarea unor discutii in acest sens cu Washingtonul", a spus el pentru Kommersant. Memorandumul de cooperare in sectorul energetic, care ar putea aduce Teheranului mari venituri, ar putea deveni si un imbold suplimentar pentru autoritatile iraniene de a ajunge la o intelegere cu comunitatea internationala, scrie cotidianul rus. In acelasi timp, implementarea acordului turco-iranian nu este garantata, in cazul unei agravari in problema nucleara.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.