Internațional

Vechea Europa nu vrea ca Agricultura sa revina Europei de Est

Ziarul de Vrancea
29 oct 2009 690 vizualizări
Vechile membre ale Uniunii Europene nu doresc ca vreun nou stat membru din Europa de Est sa primeasca postul de comisar european pentru agricultura, comenteaza The Irish Independent.

Viitorul comisar pentru agricultura va fi o figura foarte importanta, in conditiile in care platile pentru fermieri si schemele de subventii, ca si Politica agricola comuna (PAC), vor trebui revizuite in cursul mandatului noii Comisii. Irlanda este una dintre tarile care si-ar dori postul, concurind cu Romania, si se pare ca are sprijinul Frantei. Insa un comisar irlandez pentru agricultura ar putea constitui o sabie cu doua taisuri, in conditiile in care asteptarile din partea comunitatii agricole vor fi uriase. Irlanda s-a situat de multe ori pe aceleasi pozitii cu Franta in domeniul agricol, noteaza The Irish Independent. Uniunea Europeana face lobby pe linga premierul irlandez Brian Cowen pentru a o propune pe vicepremierul Mary Coughlan pentru postul de comisar european pe agricultura. Ea a fost propusa oficialilor guvernamentali ca principal candidat pentru acest post. De asemenea, Cowen este presat de presedintele Comsiei Europene sa prezinte candidatura unei femei.

insa, daca premierul ar accepta cererea, el si-ar risca majoritatea deja slaba, intr-un moment in care incearca sa obtina si adoptarea unui buget dificil. Coughlan este foarte apreciata in Europa de cind era ministru al agriculturii, prestatie in contrast cu cea de acum, in postul de ministru pentru intreprinderi. Insa, avind in vedere ca premierul probabil nu va alege un ministru, favoritul pentru functia de comisar ramine fostul ministru Fianna Fail Maire Geoghegan-Quinn, care in prezent reprezinta Irlanda la Curtea Europeana de Audit. Cu toate ca Agricultura este un protofoliu important, unele persoane din guvern ar dori ca Irlanda sa aiba un comisar pe tehnologie sau energie, mai scrie The Irish Independent. Insa, in acelasi timp, Agricultura ar fi vazuta ca o lovitura pentru Irlanda, dupa imaginea negativa pe care a avut-o dupa ce a respins prima data Tratatul de la Lisabona.

Si Romania este interesata de postul de comisar pentru agricultura. Guvernul Boc l-a numit pe fostul ministru al agriculturii Dacian Ciolos drept candidat oficial al Romaniei pentru Comisia Europeana. Franta si-a exprimat sprijinul pentru Ciolos, dar a dus intre timp tratative si cu Irlanda pentru un eventual comisar pe agricultura. Interesele financiare ale Parisului in acest portofoliu sint mari, Franta fiind cel mai mare beneficiar al politicii agricole comune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.