Internațional

Europenii vor fi deconectati de la net pentru download ilegal

Ziarul de Vrancea
29 oct 2009 766 vizualizări
Adio filmelor si muzicii piratate n o legislatie exprem de dura ii obliga pe providerii europeni de net sa-i deconecteze pe cei care downloadeaza ilegal

Parlamentul European a cedat presiunilor statelor membre intersate sa deconecteze utilizatorii de la Internet fara hotarire judecatoreasca daca acestia sint suspectati ca dau downloadat fisiere ilegal. Acesta hotarire este o consecinta a lobby-ului exercitat de state precum Franta, cu o legislatie foarte severa in ceea ce priveste protejarea drepturilor de proprietate intelectuala. Practic, Parlamentul European a votat de doua ori Amendamentul 138, conform caruia deconectarea utilizatorilor de la Internet se poate face doar in baza unei hotariri judecatoresti, iar Consiliul European a reusit sa excluda articolul din Pachetul Telecom. Amendamentul 138 era singurul care interzicea implementarea unor masuri de tipul "celor trei greseli" pentru o asa-zisa protectie a drepturilor de autor. Guvernul francez tocmai a adoptat noi reguli conform carora cei care pirateaza continut ar putea fi deconectati de la Internet timp de un an. Legea din Marea Britanie care se refera la file sharing urmeaza, de asemenea, sa fie completata cu o clauza prin care utilizatorii care fac in mod repetat download ilegal sa fie deconectati fara hotarire judecatoreasca.


Internetul, la fel de important ca apa sau gazul


Excluderea Amendamentului 138 din Pachetul Telecom ofera libertate statelor de a introduce noi masuri de restrictionare a Internetului in cazul incalcarii legilor copyright-ului fara hotarire judecatoreasca. Parlamentul European a adoptat deja o prevedere conform careia "accesul la Internet este crucial pentru exercitarea unei game largi de drepturi fundamentale ale cetatenilor". Premierul britanic Gordon Brown a subliniat faptul ca accesul la Internet este la fel de important ca si gazul, apa sau electricitatea intr-o casa. In acelasi timp, ministrul economiei, Peter Mandelson, a luat initiativa de a modifica legea anti-piraterie pentru a-i putea exclude de pe Internet pe cei care pun la dispozitie fisiere de download.


Piratii sint mai avansati din punct de vedere tehnic decit legiuitorii


Conform unui studiu efectuat de firma Forrester, 14% din utilizatorii europeni de Internet ar putea fi deconectati daca legea s-ar pune in aplicare. "Problema pirateriei nu va fi atacata doar prin intermediul legii. Fara masuri coercitive, pirateria nu va fi eradicata", a comentat analistul Mark Mulligan de la Forrester. Principalul target al legilor antipiraterie este format din retelele peer-to-peer, pentru ca la nivel de retea, providerii de net pot, daca li se cere, sa identifice computerele de pe care se fac transferuri ilegale de date. Dar metodele de piraterie din afara retelei (e-mail, servicii de chat, bloguri de muzica, bluetooth) nu vor putea fi blocate in acest fel. "Tehnologia evolueaza mai rapid decit legislatia. Daca acum avem peste 20 de alternative la retelele peer-to-peer, cu siguranta acestea se vor dubla in scurt timp", a mai adaugat Mulligan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.