Internațional

Stratfor: Discursul lui Biden in Romania, o provocare facuta Rusiei

Ziarul de Vrancea
28 oct 2009 647 vizualizări
Dupa ce a facut ceva ce Moscova dorea sa faca, anuntind renuntarea la proiectul scutului antiracheta in Europa, Washingtonul a anuntat o politica ce provoaca in mod direct Rusia si care reprezinta cel mai rau scenariu posibil pentru aceasta

Joe Biden a lansat o provocare directa Rusiei, prin discursul sustinut in timpul vizitei in Romania, cerind vecinilor fostei Uniuni Sovietice sa ajute statele foste sovietice sa indeparteze de la putere sistemele autoritare si sa ramina independente, comenteaza agentia de analiza Stratfor. De asemenea, vicepresedintele american a afirmat ca Statele Unite considera sferele de influenta ca fiind o mentalitate a secolului al XIX-lea, sugerind astfel ca Washingtonul nu este pregatit sa accepte hegemonia Rusiei in spatiul fostei Uniuni Sovietice. Discursul a fost scris cu atentie, nu ca o iesire a lui Biden, ci o expresie a politicii administratiei Barack Obama. Acesta a atins cea mai importanta temere a Rusiei, si anume ca Occidentul va ajunge pina la granita sa de vest si chiar inauntrul tarii, cu revolutii "colorate" care conduc la instalarea de Guverne prooccidentale, cum s-a intimplat in Georgia (2003) si in Ucraina (2004-2005). De aceasta data, SUA nu se angajeaza sa faca doar acest lucru, ci au cerut si restului tarilor din Europa Centrala sa li se alature si sa consolideze guvernele prooccidentale din fostele republici sovietice.


SUA ataca Rusia la un nivel profund


Dupa ce a facut ceva ce Moscova dorea sa faca, anuntind renuntarea la proiectul scutului antiracheta in Europa, Washingtonul a revenit si a anuntat, prin discursul vicepresedintelui american, o politica ce provoaca in mod direct Rusia si care reprezinta cel mai rau scenariu posibil pentru aceasta. Ceea ce s-a intimplat de la luarea hotaririi privind renuntarea la scut si pina la discursul lui Biden din Romania ramine neclar, dar nu sint decit trei posibilitati, apreciaza Stratfor. Fie administratia Obama a hotarit o asprire a politicii fata de Rusia, ca raspuns fata de lipsa de reactie a Moscovei la deschiderea oferita; fie nu a luat in considerare efectele renuntarii la scutul antiracheta, lucru perceput ca un gest conciliator la adresa Moscovei. Cea de-a treia posibilitate ar fi ca noua administratie nu are o politica privind Rusia, raspunzind in schimb oricarei tensiuni. Astfel, Washingtonul a provocat Moscova in privinta celor mai importante probleme. La un nivel mai profund, Rusia pare din nou sa reprezinte o provocare majora pentru interesele nationale americane. Moscova se teme exact de faptul ca unul dintre obiectivele majore ale politicii externe americane este de a impiedica Rusia sa revina ca mare putere. In prezent, insa, americanii nu beneficiaza de libertatea de care ar avea nevoie pentru a opri Rusia sa recistige importanta, din cauza angajamentelor din Afganistan si Irak. Kremlinul intelege foarte bine aceasta divergenta dintre obiectiv si capacitatea de a-l atinge si a facut in asa fel incit sa ii tina pe americani cit mai ocupati cu altceva, in special prin sprijinirea Iranului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.