Internațional

Scandal confesional in Ucraina

Ziarul de Vrancea
23 aug 2005 691 vizualizări
Ortodocsii care recunosc autoritatea Patriarhiei Moscovei se simt amenintati de Biserica greco-catolica

Transferarea la Kiev a sediului bisericii greco-catolice din Ucraina a dat nastere unor manifestatii de protest din partea ortodocsilor care recunosc autoritatea Patriarhiei Moscovei. Transferul sediului bisericii de la Lvov, un bastion greco-catolic in vestul tarii, in capitala ucraineana reflecta siguranta capatata de aceasta confesiune, iesita din ilegalitate in 1990, dupa ce a fost interzisa de Stalin in 1946. Masura a fost intimpinata cu proteste de multimea de credinciosi ortodocsi care sustin Patriarhia de la Moscova. Circa 1.000 de protestatari au manifestat in apropiere de biserica din Kiev unde greco-catolicii asistau la slujba inaugurala. Ortodocsii nu au intrat insa in contact cu greco-catolicii, datorita imprejmuirii santierului de la noul sediu al bisericii unite si a unui cordon de politisti. Ortodocsii au arborat drapele ruse si o pancarda pe care scria "Iuscenko, nu-ti trada poporul, pe acest pamint sintem ortodocsi, nu greco-catolici". Liderul Partidului Socialist Progresist (de extrema stinga), Natalia Vitrenko, a denuntat masura de mutare a sediului bisericii greco-catolice drept "un act de agresiune din partea catolicilor impotriva ortodocsilor".


Interese religioase sau politice?

Spre deosebire de ortodocsii care recunosc autoritatea Patriarhiei Moscovei, ortodocsii care tin de Patriarhia Kiev (disidenta) au luat parte la slujba greco-catolica oficiata la viitorul sediu al bisericii. Purtatorul de cuvint al Patriarhiei de la Kiev, Evstrati Zoria, a declarat ca protestele ortodocsilor fideli Moscovei au fost organizate pentru "apararea intereselor statului rus" si ca oamenii politici prezenti "incearca da se foloseasca de religie pentru a-si promova propriile interese". Purtatorul de cuvint al bisericii unite, Igor Iatsiv, a calificat manifestatia de protest drept "regretabila". "Sintem cetateni ucraineni si nu este corect sa ni se spuna ca nu avem ce cauta in capitala", a spus el. Circa 8% din populatia ucraineana, in special din vestul tarii, se declara de rit greco-catolic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.