Internațional

Palestinienii pot lua in primire fostele colonii israeliene din Fisia Gaza

Ziarul de Vrancea
23 aug 2005 680 vizualizări
Palestinienii redenumesc deja fostele colonii israeliene din Gaza. "Arafat City" sau "Pamintul victoriei" sint numai citeva dintre denumiri.

Evacuarea coloniilor evreiesti din Fisia Gaza a avut loc mai devreme decit s-a prevazut. Israelul a incheiat ieri, inainte de termen, evacuarea coloniilor, punind punc colonizarilor pe acest teritoriu ocupat de statul evreu din 1987. Desi va mai dura citeva saptamini pina vor putea lua in primire teritoriile evacuate, palestinienii au inceput deja sa redenumeasca asezarile. Astfel, Neve Dekalim va deveni "Arafat City", iar Morag s-ar putea numi "Pamintul victoriei". "Intr-un fel, presedintele nostru este inca printre noi si botezarea unui teritoriu recuperat din Gaza este cel mai mic lucru pe care il putem face in onoarea sa", explica Tahani Abdelrahman, un locuitor din Rafah, la frontiera dintre Fisia Gaza si Egipt. Mai realist, guvernatorul din Rafah, Majeed Agha, crede ca teritoriile recuperate ar trebui botezate dupa tarile care vor ajuta la reabilitarea lor financiara. Astfel, la Rafah, locuitorii sint decisi sa boteze fosta colonie Morag "Seic halifa ben Zayed Al Nahyan", dupa presedintele Emiratelor Arabe Unite, care intentioneaza sa doneze 100 de milioane de dolari pentru reconstruirea unui oras de 30.000 de locuitori palestinieni pe ruinele implantatiei israeliene. Altii, mai radicali, se gindesc la alte solutii, dorind sa boteze colonii precum Netzarim sau Kfar Darom "Seic Yassin", dupa liderul spiritual al miscarii Hamas asasinat de armata israeliana in martie 2004. "Nu ne fac o favoare. Nu facem decit sa primim inapoi un pamint care era al nostru si acesta este mesajul pe care trebuie sa-l transmita liderii nostri israelienilor", spune un palestinian.


Palestinienii nu au scapat de griji

Palestinienii desi celebreaza sfirsitul ocupatiei israeliene in Gaza, se tem in acelasi timp ca Israelul sa nu exploateze retragerea pentru a isi consolida pozitia in Cisiordania si a bloca formarea statului palestinian. In Cisiordania, numai patru dintre ceel 120 de colonii sint incluse in planul de evacuare, iar rezistenta israeliana s-a mutat deja in nordul Cisiordaniei. Pentru liderul palestinian Mahmud Abbas, daca Israelul se limiteaza la retragerea din Gaza, acest lucru inseamna ca nu exista interes pentru o pace durabila. Pe de alta parte, Mahmud Abbas a cerut in mai multe rinduri diverselor grupari armate sa nu organizeze nici o operatiune care ar putea afecta, intirzia sau impiedica aplicarea planului de retragere israeliana.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.