Internațional

Romănia detine cea mai mare rata de refuz a vizelor SUA

Ziarul de Vrancea
27 oct 2009 612 vizualizări
Mai mult de un sfert din cererile de viza formulate de romăni sint respinse, in vreme ce americanii au instituit un prag de doar 3% pentru relaxarea regimului de vize

Cresterea ratei de refuz a vizelor de la 25% la 26,3% pentru Romania reflecta si dificultatile mediului economic global si sint putine masuri pe care Romania le poate lua pentru un impact semnificativ asupra acestei rate, afirma consulul general al SUA la Bucuresti. Autoritatile americane au anuntat recent ca Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 26,3% in anul fiscal 2009, in crestere cu 1,3% fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea in programul Visa Waiver, prin care s-ar elimina obligativitatea ca cetatenii romani sa solicite viza pentru a calatori pe teritoriul Statelor Unite. "Din moment ce rata refuzurilor e determinata de solicitanti si ia in calcul solicitarile de viza facute de cetatenii romani din intreaga lume, exista putine masuri pe care Guvernul Romaniei le poate lua si care pot avea un impact semnificativ", a punctat consulul general american la Bucuresti.

în ceea ce priveste Ministerul roman de Externe, acesta s-a aratat "preocupat" de sansele pe care Romania le mai are pentru a nu mai necesita viza de intrare in SUA in viitorul apropiat. "Vom continua sa lucram, impreuna cu partenerii americani, astfel incit sa poata fi identificate cauzele care au condus la cresterea ratei de refuz, principalul obstacol in calea liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii romani", a asigurat purtatorul de cuvint al MAE, Alin Serbanescu.

Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru si Romania sint cele cinci tari din UE care nu sint inca incluse in programul Visa Waiver, facilitate prin care cetatenii unei tari pot calatori in Statele Unite fara a avea nevoie in prealabil de obtinerea unei vize pentru intrarea pe teritoriul american de la Ambasada SUA, daca sederea se desfasoara pe o perioada mai mica de 90 de zile. Dintre cele cinci tari UE ai caror cetateni inca mai au nevoie de vize pentru a intra in SUA, Romania are rata cea mai mare de respingere a vizelor. Astfel, numai 17,8% dintre bulgarii care au solicitat viza pentru SUA au fost refuzati, 1,4% dintre cetatenii ciprioti, 2% dintre greci si 13,5% dintre polonezi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.