Internațional

Un meteorit a facut un crater de 20 de metri in Letonia

Ziarul de Vrancea
27 oct 2009 744 vizualizări
Imediat autoritatile au izolat locul, de teama unor emisii radioactive n este posibil sa fi fost un satelit artificial, dar in mod cert e cel mai mare obiect cazut vreodata din cer pe teritoriul acestei tari baltice, dupa cum sustin cercetatorii

Pompierii si politistii letoni au ridicat baraje in jurul unui crater format de caderea unui corp neidentificat, posibil un meteorit, din cauza unui risc de contaminare radioactiva, a anuntat seful Serviciului local pentru situatii de urgenta, Janis Krastins. Obiectul a cazut duminica seara in apropiere de Mazsalaca, in districtul Valemiera (nordul Letoniei, in apropiere de frontiera estona). în urma caderii s-a format un crater lat de 20 de metri si adinc de 10 metri, dar nici persoana nu a fost ranita.

Potrivit purtatoarei de cuvint a sefului Serviciului leton pentru situatii de urgenta, Inga Vetere, ar putea fi vorba despre un satelit artificial al Pamintului sau de un fragment al acestuia. "Locul a fost imediat izolat, avind in vedere ca nu stim, in continuare, ce a cazut din cer. Conform unei informatii preliminare, ar fi vorba despre un meteorit. însa este posibil sa fi fost un satelit (spatial) sau un fragment al acestuia. O contaminare radioactiva este, de asemenea, posibila", a declarat aceasta. Ea a declarat ca salvatori si militari au izolat imediat locul.

"Nu stim, de asemenea, ce se afla in interiorul craterului, vedem doar pamint ars", a declarat Krastins. Ieri dimineata, el anuntase ca, in pofida faptului ca nivelul radioactivitatii era mai ridicat in interiorul craterului, acesta nu prezenta risc de contaminare.

Pe de alta parte, corpul celest cazut duminica seara in nordul Letoniei ar fi cel mai mare din istoria tarii, sustine cercetatorul leton Ilgonis Vilkis, din cadrul Institutului de Astronomie al Universitatii din Riga. "Dupa toate aparentele, pare sa fie vorba despre un meteorit. în tara noastra au mai cazut meteoriti, dar nu au lasat niciodata cratere atit de vaste. Patru meteoriti au cazut in Letonia, in secolul al XIX-lea, formind cratere de doar cateva zeci de centimetri. La Mazsalaca, avem de a face cu cel mai mare corp care a cazut din cer, din istoria tarii noastre", a precizat cercetatorul. Vilks nu exclude posibilitatea ca acest corp ar putea fi de origine artificiala, dar si-a exprimat indoiala ca ar fi vorba despre un fragment de satelit. "în caz contrar, distrugerile ar fi fost mult mai serioase", a afimat acesta.

Potrivit presei locale, meteoritul a cazut linga o casa de la marginea orasului. Un martor ocular, care a vazut obiectul cazind din cer si lasind o urma de foc in urma, a declarat ca acesta producea un zgomot similar celui facut de un avion care zboara la altitudine joasa.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.