Internațional

Politisti judecati pentru torturarea manifestantilor de la Chisinau

Ziarul de Vrancea
27 oct 2009 611 vizualizări
Dosarele primilor zece politisti moldoveni au fost trimise în instanta pentru maltratarea unor tineri n procurorii mai au in lucru inca 21 de dosare

Procuratura Generala a Republicii Moldova a trimis instantei de judecata dosarele a zece politisti suspectati de maltratarea unor tineri dupa protestele din 7 aprilie, a anuntat ieri procurorul general Valeriu Zubco. în context, UNIMEDIA precizeaza ca mai multi politisti vor organiza astazi o actiune de protest, motivind ca "se simt intimidati de investigatiile Procuraturii". Anterior, procurorul general a anuntat ca pe adresa Procuraturii au venit 103 sesizari de la cetateni si au fost intentate 31 de dosare politistilor in urma evenimentelor din 7 aprilie.

Pe de alta parte, Parlamentul Republicii Moldova a creat o comisie parlamentara speciala, care urmeaza sa investigheze protestele din 7 aprilie si actele de tortura care au avut loc in timpul reprimarii actiunilor de protest din Chisinau. Dintre cei noua membri ai comisiei, cinci sint din partea partidelor membre ale Aliantei pentru Integrare Europeana, iar patru - din Partidul Comunistilor.

în urma protestelor din 7 aprilie, patru tineri au murit in conditii suspecte: Valeriu Boboc, Eugen Tapu, Ion Tabuleac si Maxim Canisev. Totodata, au fost inregistrate sute de cazuri de tratament inuman, degradant si tortura.

Valeriu Boboc este tinarul de 23 de ani care a decedat in urma evenimentelor de la 7 aprilie, dupa ce a fost maltratat de catre politie, cum sustin parintii, pe cind versiunea oficiala a politiei este ca tinarul s-ar fi intoxicat cu fum in timpul actiunii de protest. Totodata, familia lui Eugen Tapu declara ca pe corpul decedatului existau urme de violenta, in timp ce Procuratura Generala spunea ca "la 15 aprilie, ora 13:30, la etajul unui bloc din Chisinau a fost descoperit corpul neinsufletit al cetateanului Eugen Tapu, strangulat cu sireturile de la incaltaminte", iar "decesul acestuia a survenit cu aproximativ doua-trei saptamini in urma".

Cadavrul lui Ion Tabuleac a fost aruncat in noaptea de 7 aprilie, in urma evenimentelor din centrul capitalei, in curtea Spitalului de Urgenta din Chisinau. Acesta avea coastele rupte, rani adinci in regiunea timplelor si un picior fracturat. Martorii afirma ca trupul neinsufletit al tinarului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o masina alba, apartinind Ministerului Afacerilor Interne. Maxim Caniscev, un tinar de 20 de ani, a fost gasit mort intr-un lac de linga Chisinau la 19 aprilie. Fratele victimei a declarat la acea vreme ca medicii legisti au constatat ca decesul lui Maxim a avut loc pe 8 aprilie, acesta fiind gasit cu "coloana vertebrala traumata, unde avea o pata mare de singe".

Un raport recent intitulat "Sub acoperirea impunitatii", efectuat de Fundatia Soros - Moldova, mentiona ca aproximativ 700 de persoane au fost retinute la protestele din aprilie, printre care peste 82 de minori.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.