Internațional

Cel mai prolific blogger din China, banuit ca e omul comunistilor

Ziarul de Vrancea
26 oct 2009 612 vizualizări
Tinarul, considerat un rebel al blogurilor din cauza tonului acid cu care scrie despre problemele locale din Shanghai, este foarte citit desi critica de specialitate il încadreaza ca exponent al generatiei post-optzeciste, aliterara, apolitica, fara valori, obsedata de bani si status

Fronda generatiei post-optzeciste chineze, reprezentata de scriitorul Han Han, hiperactiv in special in zona blogosferei, nu este una reala, ci o mutare a atentiei publicului spre consum, arata critica de specialitate. Han Han este, la 26 de ani, romancier de succes, pilot amator de masini de curse si unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri din lume, cu peste 140.000 de vizionari pe zi si peste 200 milioane de comentarii, de la lansare, in 2006, pina in prezent.

Aparitiile sale editoriale, 14 la numar, incepind de la virsta de 17 ani, au avut un imens succes, primul sau roman, "Triple Gate", fiind vindut in peste 20 de milioane de exemplare. Han Han a fost considerat un scriitor usor, cu tehnici facile, insa succesul sau nu a scazut, cu atit mai mult cu cit el se opune valorilor uniunilor de scriitori care il incadreaza ca exponent al generatiei post-optzeciste, aliterara, apolitica, fara valori, obsedata de bani si status. "Nu conteaza cit de neciopliti si imaturi sint, cit de neindeminatic scriu, viitorul lumii literare apartine celor din generatia post-optzecista", spune, insa, Han Han.

Aceasta atitudine impertinenta fata de scriitorii consacrati si critica literara face parte dintr-un comportament rebel pe care Han Han il afiseaza pe blogul personal si fata de birocratie, probleme locale ale Shanghaiului si, in general, subiect de interes social si cultural. în ciuda popularitatii remarcabile ale blogului, proiectele lui Han Han nu atrag decit rareori interventia cenzurii chineze, altfel, extrem de agila.

Critica literara, nu in unanimitate, Han Han avind fani si printre scriitori remarcati, explica omisiunile facute de cenzura chineza prin lipsa de seriozitate a acestui asa-zis lider de opinie, care ar fi, de fapt, doar un metrosexual pus pe distractie. "în ciuda bravadei sale tineresti, Han Han se tine departe de subiecte sensibile, cum ar fi democratia sau drepturile omului. Rebeliunea sa calculata ne arata dedesubturile unui contract tacit intre generatia sa si Partidul Comunist: «lasati-ne sa ne distram si nu va vom contesta dreptul de a conduce tara». Han Han este cunoscut drept critic al guvernului si al sistemului, dar de fapt nu e. De fapt, el este un participant activ si constient la atragerea energiilor tinerilor spre consumism", spune Lydia Liu, profesor de chineza si literatura comparata la Universitatea din Columbia.

Pe de alta parte, Han Han insusi si fanii lui din blogosfera considera conceptele «comunism» sau «democratie» goale de semnificatie si prefera actiuni pragmatice, cu sanse de reusita. "Pot accepta ca nu se intrevad sanse pentru o democratie chineza si un sistem pluripartit, in viitorul apropiat, pentru ca sint probleme mai urgente si mai realiste, cum ar fi libertatea culturii si a presei. Probleme care nu sint imposibil de solutionat, iar eu prefer sa nu ma angrenez in actiuni fara sanse de reusita", declara Han Han in China Digital Time.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.