Internațional

Stare de urgenta sanitara în SUA

Ziarul de Vrancea
26 oct 2009 639 vizualizări
Barack Obama a instituit nivelul de alerta dupa ce numarul deceselor provocate de gripa a depasit o mie

Barack Obama a decretat stare de urgenta sanitara in SUA din cauza gripei H1N1, dupa moartea a peste 1.000 de persoane. Declaratia semnata vineri seara califica situatia drept "urgenta nationala" si sporeste capacitatile centrelor medicale in a gestiona afluxul de pacienti atinsi de virus, permitindu-le sa desfasoare operatiuni de urgenta fara sa se conformeze anumitor exigente federale.

Pandemia de gripa H1N1 s-a soldat cu peste o mie de morti in Statele Unite de la aparitia sa in aprilie, a anuntat vineri un oficial din domeniul sanatatii, care a deplins intirzierile din livrarea vaccinurilor. "De la declansarea pandemiei, in aprilie, am inregistrat peste o mie de decese si peste 20.000 de spitalizari", a spus medicul Thomas Frieden, directorul Centrului federal de control si prevenire a bolilor, precizind ca virusul continua sa afecteze mai ales copiii.

Din cele 292 decese confirmate ca fiind provocate de acest virus in 28 de state intre 1 septembrie si 10 octombrie, 23,6% s-au inregistrat la persoane sub 25 de ani, 65% in grupul de virsta 25-64 si doar 11,6% la cei peste 65 de ani.

"Ne asteptam ca aceasta infectie gripala sa se produca in valuri si nu putem spune care va fi amploarea sau durata sa", a spus medicul, precizind ca SUA se confrunta acum cu "al doilea val al pandemiei". Oficialul a deplins faptul ca livrarea vaccinurilor este prea lenta. "Ne aflam acum intr-o perioada in care disponibilitatea vaccinului cunoaste o crestere sustinuta, dar prea lenta. Este frustrant pentru toata lumea si speram ca vom avea mai multe vaccinuri", a declarat el.


Patru morti suspecte in Suedia, dupa vaccinarea impotriva gripei porcine


Decesul unor batrini, la citeva zile dupa ce le-a fost administrat vaccinul impotriva gripei A H1N1, a condus la investigatii in Suedia pentru a se stabili daca moartea lor a fost provocata de acest vaccin, relateaza Mediafax. O femeie in virsta de 74 de ani din nordul Suediei a murit vineri, la patru zile dupa administrarea vaccinului, fiind integrata in grupa pacientilor cu risc crescut, deoarece suferea de boli de inima si plamini. "Trebuie sa tratam acest caz cu seriozitate si sa investigam ce s-a intimplat", a declarat doctorul Markus Kallionen.

O alta femeie, in virsta de 90 de ani, a murit, de asemenea, dupa ce i-a fost administrat vaccinul, potrivit cotidianului Expressen. Autoritatile investigheaza circumstantele in care au decedat alti doi pacienti, un barbat in virsta de 50 de ani cu probleme cardiace si o femeie cu o boala musculara acuta. "Este important sa precizam ca sufereau de boli insotite de complicatii", a declarat Gunilla Sjolin Forslund, din cadrul Agentiei Suedeze pentru Medicamente. "înca nu stim daca aceste decese au legatura cu vaccinul", a adaugat ea.

Suedia a lansat la 12 octombrie un program de vaccinare in masa in intentia de a controla pandemia de gripa A H1N1, care a provocat imbolnavirea a 198 de persoane in aceasta tara.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.