Internațional

Biden: Romania devine locomotiva R. Moldova, Georgiei si Ucrainei

Ziarul de Vrancea
24 oct 2009 792 vizualizări
Vicepresedintele american plaseaza tarile din est la remorca Romaniei in ceea ce priveste transformarile democratice n Voi sinteti modelul pentru milioane de oameni, nu noi. Voi, Romania si alte tari din regiune", a aratat Joe Biden

Vicepresedintele american Joe Biden a fost ieri in Romania, a doua etapa in cadrul turneului pe care il intreprinde in Europa de Est la 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului si intr-un moment cind Statele Unite regindesc arhitectura de securitate. Considerat "vocea" presedintelui Barack Obama in materie de politica externa, Joe Biden este cel mai inalt oficial american care vine in Romania de la instalarea, in ianuarie 2008, a noii administratii de la Washington. Joe Biden a apreciaza ca Romania constituie un exemplu pentru R. Moldova, Georgia, Ucraina, pe care le poate ajuta sa parcurga drumul catre democratie. "In Europa de Est mai sint tari care se lupta sa-si realizeze aceasta trecere spre democratie", a spus el. "Voi sinteti modelul pentru milioane de oameni, nu noi. Voi, Romania si alte tari din regiune", a subliniat vicepresedintele. Biden a declarat ca Romania poate fi un exemplu. "Cine este exemplul cel mai bun, daca nu voi?", a spus Biden, vorbind despre statele care in urma cu 20 de ani au intreprins actiuni importante si au facut "progrese durabile". El a vorbit si despre Armenia si Azerbaidjan, care "pot profita de experienta" Romaniei. De asemenea, a mentionat Parteneriatul Estic, ca un bun exemplu in acest sens.

De altfel, presedintele Traian Basescu a declarat, dupa intrevederea cu vicepresedintele SUA, Joe Biden, ca a facut apel pentru sprijin economic politic si economic pentru noul guvern de la Chisinau. "R. Moldova a fost un alt subiect de discutie si aici apelul nostru a fost de sprijin pentru guvernul nou format, sprijin politic si sprijin economic", a afirmat presedintele Basescu. La rindul sau, vicepresedintele SUA a precizat ca administratia de la Washington "ajuta acum la stabilizarea economica a R. Moldova, pe care speram sa o vedem cit mai repede in structurile euro-atlantice". La sfirsitul lunii septembrie, ambasadorul american la Chisinau, Asif Chaudhry, a anuntat ca Statele Unite vor acorda Republicii Moldova un credit nerambursabil de 262 de milioane de dolari.


Romania a adoptat "cu bucurie" noul sistem american antiracheta


Statele Unite apreciaza Romania a adoptat "cu bucurie" noul sistem antiracheta si ca l-a inteles imediat, inaintea altor tari. Biden a mentionat intr-un context comparativ numele Poloniei si Cehiei, tari care initial au fost dezamagite si care si-au declarat nemultumirea fata de intentia noii administratii de la Washington de a renunta la planul fostei administratii Bush de a amplasa pe teritoriul lor elemente ale scutului american antiracheta. Teritoriul Romaniei nu era acoperit suta la suta de scutul antiracheta asa cum era el conceput de precedenta administratie americana, astfel incit Romania a sustinut, inclusiv la summitul NATO pe care l-a gazduit in 2008, interconectarea acestuia cu un sistem mobil al NATO. Tocmai de aceea, Romania a salutat decizia noii administratii de a flexibiliza apararea antiracheta. In plus, imediat dupa anuntul presedintelui american Barack Obama ca renunta la proiectul de scut antiracheta promovat de predecesorul sau, fiind in favoarea unui sistem mai puternic, mai inteligent si mai rapid, presa rusa si americana a scris ca SUA ar putea instala elemente ale unui scut antiracheta in Turcia, Israel, Bulgaria si Romania.


R. Moldova revine pe radarul marilor puteri


Mesajul vicepresedintelui SUA, Joe Biden, trebuie privit ca o incurajare a elitelor politice legitime in directia corecta si ca o dovada a faptului ca R. Moldova revine pe radarul marilor puteri, spune expertul moldovean Igor Munteanu. "Personal, cred ca evenimentul de la Bucuresti trebuie privit ca un semn al reconfirmarii sustinerii neconditionate din partea Romaniei, un element indispensabil al normalizarii si europenizarii parteneriatului dintre tarile noastre, iar pe de alta parte ca stimulent serios pentru resetarea orizonturilor strategice la care Republica Moldova trebuie sa se gindeasca", spune analistul moldovean. La rindul sau, expertul independent Vlad Lupan mentioneaza ca, prin abordarea subiectului Republica Moldova in discutiile cu vicepresedintele american, Romania trimite un semnal prin care demonstreaza ca relatiile cu Chisinaul se relanseaza. "Este un semnal ca subiectul Republicii Moldova ramine unul important pe agenda politicii externe si de vecinatate a Romaniei. Odata cu deschiderea pe care o manifesta noile autoritati de la Chisinau, si autoritatile romane devin mult mai deschise in promovarea subiectului integrarii europene a Republicii Moldova", constata Vlad Lupan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 13 ore, 8 minute, 35 secunde
Cand un american te lauda, cu siguranta in ochii lui esti ultima gaina din batatura! Totdeauna trebuie sa gandesti opusul a ceea ce iti spune un diplomat american! Pe vremuri (pe timpul razboiului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.