Internațional

Biden convinge Polonia cu noul scut antiracheta

Ziarul de Vrancea
22 oct 2009 1011 vizualizări
Vicepresedintele SUA afirma ca nu a fost incheiat nici un acord cu Rusia in detrimentul Europei Centrale n Joe Biden se va afla astazi in Romania, iar miine in Republica Ceha

Polonia s-a angajat ieri sa participe deplin la noul proiect al scutului american antiracheta, dupa ce SUA au renuntat la proiectul elaborat de fosta adminstratie Bush si care era categoric respins de Rusia. "Polonia considera ca foarte interesant si necesar acest concept, acest proiect numit SM3, al unei noi configuratii de aparare antiracheta", a spus premierul Donald Tusk. "Sintem dispusi sa participam la acest proiect, la scara ce convine", a adaugat el, alaturi de vicepresedintele american Joe Biden. In septembrie, SUA au anuntat ca renunta la proiectul de instalare a unui radar in Cehia si a zece interceptoare de rachete in Polonia. Numeroase personalitati din aceste doua tari au vazut in acest gest o abandonare a unor aliati fideli, pentru relatii mai bune cu Rusia. "Salut declaratia premierului, potrivit careia Polonia este dispusa sa gazduiasca elemente viitoare la sistemului de antiracheta propus", a declarat Joe Biden. Vicepresedintele a publicat un interviu in care a respins acuzatiile de abandonare a acestor tari de catre Statele Unite. "Nu am incheiat nici un acord cu Rusia in detrimentul Europei Centrale", a spus Biden, pentru cotidianul Rzeczpospolita. "Am spus clar ca demersurile noastre in favoarea unei ameliorari a relatiilor cu Rusia nu se fac in detrimentul Europei Centrale", a subliniat el. "Polonia este aliatul nostru cel mai fidel si un partener crucial pentru a face fata problemelor mondiale", a mai spus Buden, insistind pe prezenta fortelor poloneze in Afganistan si Irak. In ziua in care au anuntat ca renunta la sistemul prevazut de administratia Bush, SUA au spus ca vor sa desfasoare in 2015 in Polonia si Cehia rachete SM-3, concepute pentru distrugerea rachetelor cu raza scurta si medie, in cadrul unui nou sistem antiracheta. Rusia a salutat decizia americana, dar nu este multumita nici de noul concept, ce prevede si elemente la solul european.


Noul scut va acoperi si Romania


Washingtonul dezvolta in prezent un nou concept de sistem antiracheta, ce vizeaza sa contracareze nu rachetele cu raza lunga de actiune, ci pe cele cu raza scurta si medie, o adaptare destinata, potrivit responsabililor, sa raspunda amenintarii imediate reprezentata de Iran. Noul concept american prevede instalarea acestor elemente pe teritoriul european pina in 2015, in discutie fiind amplasarea unor elemente ale scutului si in Romania. In vechea formula propusa de administratia lui George Bush, scutul acoperea doar o parte a teritoriului romanesc, insa noul proiect ofera o acoperire totala. Intr-un interviu acordat marti seara televiziunii poloneze, cu citeva ore inainte de sosirea lui Biden la Varsovia, presedintele polonez Lech Kaczynski a spus ca il va intreba pe invitatul sau cit timp va dura realizarea noului proiect. "Noua constructie nu este proasta", a declarat Kacyznski. Insa "intrebarea care se pune este cind se va realiza acest proiect. Va fi chestiunea-cheie din convorbirile noastre", a afirmat seful statului polonez.


Ucraina nu se va asocia noului scut american antiracheta


Viceministrul apararii, Valeri Ivasenko, a confirmat ieri ca tara sa nu a intrat in negocieri cu SUA pentru a se asocia scutului antiracheta american. "Mesajul pe care l-am primit aici de la secretarul adjunct al apararii Alexander Vershbow este ca SUA nu vor implica state nonmembre NATO in sistemul lor antiracheta", a declarat el. Ivasenko se afla la reuniunea ministrilor apararii din sud-estul Europei, la care participa si Vershbow. Vineri, ambasadorul ucrainean la Washington spusese ca sint in curs discutii pentru o posibila folosire a radarelor ucrainene in noul scut antiracheta american. Ivasenko a asigurat totusi ca echipamentele-radar ucrainene din Sevastopol ramin o optiune pentru detectarea de eventuale rachete iraniene si prezinta caracteristicile tehnice cerute.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.