Internațional

Si Ucraina a intrat în campania electorala pentru alegerile prezidentiale

Ziarul de Vrancea
20 oct 2009 634 vizualizări
Batalia se va da intre premierul Iulia Timosenko si liderul opozitiei Viktor Ianukovici n Viktor Iuscenko, actualul presedinte, simbolul revolutiei portocalii, cu cinci ani in urma, este cotat acum abia cu 5% din voturi

Campania pentru alegerile prezidentiale din 17 ianuarie 2010 a inceput oficial in Ucraina, avindu-i in centru pe principalii rivali - premierul Iulia Timosenko si liderul opozitiei, prorusul Viktor Ianukovici. La mai putin de 90 de zile de scrutin, comisia electorala va putea inregistra candidaturile si dezbaterea electorala poate incepe, chiar daca protagonistii sint deja omniprezenti pe micul ecran si in spoturile publicitare.

Timosenko si Ianukovici - acesta din urma candidat si la alegerile din 2004, cind a fost invins de Viktor Iuscenko - sint in fruntea sondajelor, la diferenta mare de urmatorii clasati, promitind celor 46 de milioane de locuitori ai fostei republici sovietice, situate la portile Uniunii Europene, un duel foarte viu.

Deocamdata, pozitia lui Ianukovici, fost premier, popular in estul si sudul rusofon si rusofil al tarii, pare mai solida, reunind 22 pina la 27% din intentiile de vot, fata de Iulia Timosenko (13-16%), care este sustinuta de vestul si centrul nationalist, potrivit celui mai recent sondaj al Centrului Razumkov.

Alti candidati probabili, in primul rind presedintele in exercitiu Viktor Iuscenko, erou al Revolutiei portocalii din 2004, sint creditati cu circa 5% din intentiile de vot.

"Victoria" frauduloasa a lui Ianukovici, sustinut deschis de Kremlin, a declansat in 2004 miscarea populara de protest cunoscuta sub numele de Revolutia portocalie, pina cind scrutinul a fost anulat de justitie. însa, de atunci, absenta reformelor promise, dublata de crize politice repetate, a redus aproape la zero sansele realegerii lui Iuscenko.

Si Timosenko a pierdut teren de la revenirea sa in fruntea guvernului, in decembrie 2007. Criza economica mondiala care a lovit dur tara, provocind devalorizarea monedei nationale cu 40%, i-a dat o lovitura dureroasa. Chiar si intr-un al doilea tur ea ramine cu un retard important in sondaje fata de principalul sau adversar, Ianukovici fiind preferat de 33-40% dintre alegatori, iar Timosenko numai de 24-28%. însa Iulia Timosenko "a dovedit adesea ca pentru ea nu exista obstacole de netrecut", subliniaza saptaminalul independent Korrespondent.

Sint primele alegeri prezidentiale de la Revolutia portocalie, insa chiar daca protagonistii ramin aceiasi, situatia s-a schimbat radical. Presedintele si premierul, efigii ale Revolutiei portocalii, au devenit dusmani politici. Ianukovici, adeversar declarat al celor doi la alegerile din 2004, a fost aproape anul acesta de a forma o coalitie anti-Iuscenko impreuna cu Timosenko.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.