Internațional

Presedintele Cehiei refuza Tratatul de la Lisabona, dar nu si pe stewardese

Ziarul de Vrancea
19 oct 2009 677 vizualizări
Presa britanica reaminteste aventurile lui Vaclav Klaus, acum in virsta de 68 de ani, cu trei insotitoare de bord n Klaus a dat de inteles ca va semna Tratatul, parafa sa fiind ultima care mai lipseste de pe document pentru ca prevederile acestuia sa intre in vigoare

Vaclav Klaus, presedintele ceh care a paralizat Uniunea Europeana refuzind sa ratifice Tratatul de la Lisabona si care respinge incalzirea globala, considerind-o un mit, este un om caruia ii place sa spuna "nu" oricui, cu exceptia stewardeselor tinere si blonde, scrie Sunday Times. "Desi acest barbat in virsta de 68 de ani tine viitorul Europei in miini acum, anul trecut a fost nevoit sa ii dea explicatii sotiei sale, Livia, despre cum isi imbunatateste cunostintele de aeronautica impreuna cu inca o stewardesa. A treia", potrivit ziarului britanic.

Prima sa aventura cunoscuta cu o insotitoare de bord - Eva Svobodova - dateaza din 1991, cind era o stea politica in ascensiune in Cehoslovacia postcomunista. A doua a fost cu Klara Lohniska, o stewardesa in virsta de 24 de ani pe un avion oficial. Anul trecut, in dimineata de dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, a fost fotografiat in fata unui hotel din Praga cu Petra Bednarova, o insotitoare de bord in virsta de 25 de ani care lucreaza pe un avion guvernamental.


Ultima semnatura


Euroscepticul Vaclav Klaus, ultimul lider european care n-a parafat inca Tratatul de la Lisabona, a dat de inteles ca va semna documentul. "La modul cum decurg lucrurile, adica foarte repede, nu mai este posibil sa se opreasca tratatul, nici sa se dea inapoi, chiar daca unii dintre noi am vrea", a declarat presedintele ceh ziarului Lidove noviny. Klaus a reafirmat ca nu considera acest text ca fiind ceva bun "pentru libertatea din Europa". Dar, "probabila sa intrare in vigoare nu va insemna sfirsitul istoriei", a estimat presedintele ceh.

"Nu pot si nu voi astepta alegerile din Marea Britanie, numai daca ele ar avea loc in urmatoarele zile sau saptamini", a adaugat presedintele ceh, facind aluzie la viitoarele alegeri din regat, ce i-ar putea aduce la putere pe conservatorii eurosceptici, care ar cere un referendum privind tratatul.

Presedintele ceh a pus pe 8 octombrie o noua conditie pentru semnarea tratatului, respectiv o derogare pentru tara sa referitoare la Carta drepturilor fundamentale. Ea are drept scop, potrivit sefului statului, sa impiedice orice restituire de bunuri ale etnicilor germani sudeti confiscate dupa cel de-al doilea razboi mondial, cererea sa fiind acum subiect de negocieri.

Tratatul de la Lisabona, care are drept scop eficientizarea functionarii UE, a fost ratificat deja de catre 26 de state membre ale UE si aprobat de catre cele doua camere ale Parlamentului ceh. Documentul nu poate intra in vigoare daca nu este ratificat de catre toate cele 27 de state membre ale UE.

Soarta Tratatului de la Lisabona in Republica Ceha depinde de o decizie a Curtii Constitutionale, referitoare la o plingere a unui grup de senatori liberali care intentioneaza sa faca sa fie verificat textul documentului. Decizia Curtii este asteptata pina la data de 27 octombrie, cu putin timp inainte de Consiliul European din 29-30 octombrie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.