Internațional

Primii ucisi in evacuarea israeliana

Ziarul de Vrancea
18 aug 2005 715 vizualizări
Un evreu a deschis focul asupra a trei palestinieni in Cisiordania. Doar jumatate dintre colonialisti plecasera in momentul expirarii termenului-limita. Cealalta jumatate urmeaza sa fie evacuata fortat in urmatoarele zile

Un evreu a deschis focul asupra a trei palestinieni in Cisiordania. Doar jumatate dintre colonialisti plecasera in momentul expirarii termenului-limita. Cealalta jumatate urmeaza sa fie evacuata fortat in urmatoarele zile


Retragerea israeliana, planificata cu minutiozitate, dar contestata cu vehementa, a fost marcata si ziua de ieri de incidente violente si reactii emotionale puternice. Termenul-limita pina la care colonistii puteau pleca voluntar si beneficiind de asistenta armatei a expirat la miezul noptii, moment dupa care fortele de ordine au inceput evacuarea fortata a celor care se opun planului de retragere. Anuntata cu mult timp inainte si asteptata atit de colonisti, cit si de militarii si politistii israelieni, expirarea termenului a tensionat atmosfera in ambele tabere. Iar cosmarul se preconizeaza ca va mai continua citeva zile. Doar jumatate dintre locuitorii coloniei isi parasisera locuintele pina la expirarea termenului-limita. Momentul culminant al violentei a fost atins atunci cind un colonialist evreu a deschis focul asupra a doi palestinieni, omorindu-i. Insa si inainte, evacuarea a stirnit probleme, televiziunile internationale prezentind nenumarate imagini cu colonisti tiriti de soldati spre autobuzele care urmau sa ii transporte spre Israel. La Neve Dekalim, cea mai mare colonie din Fisia Gaza, colonistii care au refuzat sa isi paraseasca locuintele i-au atacat pe soldati cu oua si sticle de plastic, tinindu-si copiii in brate sau intinzind jucariile acestora catre cei aproximativ 10.000 de militari care au intrat in cursul diminetii in implantarea israeliana. In mijlocul unor scene de disperare si isterie colectiva, colonistii au fost dispersati violent de mai multe ori de fortele de ordine, dar au revenit in fata acestora, incendiind pneuri si gunoaie. Militarii si politistii, special antrenati pentru aceasta misiune, incep sa isi piarda rabdarea si reactioneaza cu tot mai multa fermitate, actionind in special impotriva tinerilor foarte agresivi care se opun evacuarii coloniei.

Aproximativ 400 de militanti israelieni care se opun planului de retragere din Fisia Gaza au fost arestati. La Ganei Tal, o colonista a amenintat ca se va sinucide, pentru a nu fi evacuata de armata. O alta femeie, din nordul Cisiordaniei, a fost grav ranita dupa ce a incercat sa isi dea foc, in semn de protest fata de retragerea din Fisia Gaza. Femeia, care emigrase recent din Rusia, a comis acest act disperat la Ofakim, in sudul Israelului, dupa ce politia a impiedicat-o sa intre in Gaza. Premierul israelian, Ariel Sharon, s-a declarat "impresionat pina la lacrimi" de imaginile transmise de televiziuni din timpul evacuarii coloniilor.

"Cind vad aceste familii cu lacrimile in ochi si ofiterii de politie cu lacrimi in ochi, este imposibil sa nu pling", a spus el, la incheierea unei intilniri cu presedintele israelian, Moshe Katzav. Pe de alta parte, palestinienii sarbatoresc sfirsitul ocupatiei israeliene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.