Internațional

O romanca oripileaza crestinatatea

Ziarul de Vrancea
18 aug 2005 783 vizualizări
Fratele Roger, fondatorul comunitatii ecumenice franceze de la Taizé, locul de pelerinaj al tuturor comunitatilor crestine, a fost asasinat de o romănca. Ea afirma ca doar voia sa-i atraga atentia clericului, insa cercetarile indica un act premeditat . Justitia a cerut efectuarea unei evaluari psihiatrice a romancei

Fratele Roger, fondatorul comunitatii ecumenice franceze de la Taizé, locul de pelerinaj al tuturor comunitatilor crestine, a fost asasinat de o romanca. Ea afirma ca doar voia sa-i atraga atentia clericului, insa cercetarile indica un act premeditat . Justitia a cerut efectuarea unei evaluari psihiatrice a romancei


O romanca a ingrozit crestinatatea. In interiorul bisericii din Taizé, in fata celor peste 2.500 de oameni care asistau la rugaciunea comuna de seara, fratele Roger a fost injunghiat cu trei lovituri de cutit. Femeia din Romania care l-a ucis pe Fratele Roger a declarat politiei ca dorea doar sa-i atraga atentia clericului si nu intentiona sa-l ucida. Totusi, romanca, in virsta de 36 de ani, al carei prenume este Luminita, a cumparat luni un cutit de la Clunt, localitate in apropiere de Taize, ceea ce indica faptul ca exista posibilitatea sa fi fost vorba despre un act premeditat. Potrivit procurorului, Luminita a afirmat, la interogatoriul politiei, ca "dorea sa discute" cu Fratele Roger, dar "nu a reusit, pentru ca era prea multa lume" si atunci "a vrut sa-i atraga atentia". Ea nu neaga ca l-a agresat pe Fratele Roger, dar a inceput prin a spune ca nu a intentionat sa il ucida. Justitia a cerut efectuarea unei evaluari psihiatrice, dar, "in urma unor examinari preliminare, s-a decis ca nu este cazul unei internari" a agresoarei, a precizat procurorul. Femeia sosise in urma cu doua zile la Taize si se cazase intr-un dormitor liber, desi nu se inregistrase la comunitate, a declarat un membru al comunitatii ecumenice.


Reactii in intreaga lume


Uciderea Fratelui Roger, figura emblematica pentru tinerii crestini europeni, catolici si protestanti, a produs un soc in rindul credinciosilor. Multi au comparat asasinarea Fratelui Roger cu tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea. Moartea violenta a Fratelui Roger a umbrit manifestarile crestine intitulate Zilele Mondiale ale Tineretului de la Koln, in timp ce Conferinta Episcopilor din Franta si Papa Benedict al VI-lea si-au exprimat regretul profund. Si in lumea politica

s-au simtit ecouri. Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden, si-a exprimat tristetea si consternarea. Si cancelarul german Gerhard Schroeder si-a exprimat regretul. Daca se dovedeste vinovatia romancei, aceasta se va supune prevederilor legislatiei franceze, prin urmare va fi judecata in Franta.


Fratele Roger - parintele unei religii a reconcilierii


Fratele Roger, care a murit la 90 de ani, este fondatorul unei comunitati care, in decursul a citeva zeci de ani, a atras milioane de adepti si s-a transformat intr-o adevarata religie, promovind tocmai lipsa barierelor intre religii, natiuni si grupuri sociale ori etnice. Taize - localitate situata in Franta, pe colinele Burgundiei - a devenit tinta a pelerinajelor incepind cu a doua jumatate a secolului al XX-lea. Intilniri ale acestei comunitati sint organizate insa, la sfirsitul fiecarui an, timp de cinci zile, si in mari orase europene. Comunitatea a fost infiintata, in 1940, de un tinar pe atunci in virsta de 25 de ani. Fratele Roger Schutz - fiul unui pastor elvetian - s-a nascut la 12 mai 1915, la Provence, a urmat studii de teologie si a decis sa isi dedice viata reconcilierii oamenilor, indiferent de virsta, religie ori nationalitate. Venit in Franta cu bicicleta, el a transformat o casa veche din Burgundia in loc de refugiu pentru fugarii din Franta ocupata de germani. Fratelui Roger i s-au alaturat, intre timp, peste 90 de frati care au depus juraminte de ascultare, castitate si saracie, proveniti din diferite confesiuni. La Taize s-a constituit astfel o comunitate crestina ecumenica din care fac parte fratii veniti din peste 25 de tari ale lumii si de pe toate continentele. Comunitatea nu accepta daruri, fratii cistigindu-si traiul prin munca proprie si oferindu-le saracilor mostenirile personale. In 1962, la Taize a fost ridicata Biserica Reconcilierii, iar in 1990-1991 lacasul a fost marit. Comunitatea a fost amenajata pentru cazarea tinerilor pelerini, fiind instalate baraci, corturi si un camping pentru cei care vin cu corturile.

Aproape 100.000 de persoane, inclusiv tineri romani, trec pe la Taize in fiecare an, pentru un week-end sau o saptamina de rugaciune si reflexie, iar cinturile de rugaciune de la Taize sint preluate de toate bisericile din lume.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.