Internațional

Teroare la Chisinau

Ziarul de Vrancea
16 oct 2009 704 vizualizări
Un atac cu grenada in centrul Chisinaului, in timpul concertului lui Stefan Banica jr, s-a soldat cu 36 de raniti n autoritatile nu exclud un posibil atac terorist menit sa produca tulburari sociale intr-un context politic tensionat

Hramul orasului Chisinau a fost insingerat. Miercuri seara, in jurul orei 22.30, in timpul concertului in aer liber sustinut in centrul orasului de Stefan Banica jr., o grenada de lupta aruncata in mijlocul multimii a produs 36 de raniti. Initial, s-a crezut ca explozia a fost un accident, fiind provocata de o cutie cu petarde de la focurile de artificii sau de o butelie cu gaz, de aceea concertul a mai durat inca jumatate de ora. Medicii sustin ca cei mai multi pacienti au rani la miini si la picioare, iar doua dintre victime au fost ranite in abdomen. Ministerul moldovean de Interne a constatat, dupa primele investigatii, ca explozia a fost produsa de o grenada de lupta de tip RG-42 de productie sovietica, de ofensiva. Grenada are o putere mai mica si tocmai acest fapt a si redus numarul victimelor si gravitatea vatamarilor corporale. Grenada, cel mai probabil, provine din arsenalele armatei a 14-a ruse din Transnistria, fie din lumea interlopa, spune ministrul de interne Victor Catan. Ministrul a spus ca Internele incearca sa faca ordine in circuitul ilegal al armelor in Republica Moldova si periodic munitiile si armele sustrase de la cei care le detin ilegal sint distruse la Uzina de Tractoare din Chisinau. "Noi am avut razboiul de pe Nistru din 1992 si o parte din armament a fost confiscat de la cei care il detineau inca de atunci ilegal. O parte din armament vine din arsenalele armatei ruse a 14-a dislocate pe teritoriului Republicii Moldova si care a deschis depozitele sale de armament in timpul razboiului de pe Nistru si a dat posibilitatea sa se inarmeze tuturor transnistrenilor care au dorit. Nu este un secret ca o parte din armament vine din Transnistria, o parte vine si prin lumea interlopa care are intentia de a savirsi crime", a explicat Victor Catan.

Unul dintre tinerii raniti in explozie sustine ca l-ar fi vazut pe autorul exploziei, care a alergat prin multime cu un pistol in mina, a tras o data si a aruncat ceva, dupa care s-a si auzit deflagratia. "L-am vazut pe un tip care a alergat prin multime cu un pistol in mina. A impuscat o data si a aruncat ceva din mina. Dupa asta am auzit explozia, iar tipul a disparut", isi aminteste tinarul, care a fost internat cu multiple rani la miini si la picioare. Baiatul sustine ca individul era imbracat in negru si se afla la distanta de circa 15 metri de el. Potrivit UNIMEDIA, desi nu au oferit foarte multe informatii, reprezentantii politiei au gasit o "geanta pentru femei suspecta" linga Arcul de Triumf.



Ministrul de interne crede ca e un act terorist


Victor Catan, ministrul de interne, avanseaza varianta unui atac terorist: "Este un act intr-adevar... terorist. Acum se audiaza martorii si se stabilesc persoanele suspecte". Politia moldoveana cauta un tinar cu virsta de aproximativ 25 de ani, suspectat ca ar fi la originea exploziei, a declarat ministrul. "Avem informatii referitor la inaltimea persoanei care a adus grenada. Este o persoana tinara, de aproximativ 25 de ani, 1,7 metri inaltime, imbracat in negru", a afirmat Catan. El a adaugat ca "nu exista nicio indoiala ca este vorba despre o tenativa de a comite un act terorist in scopul de a intimida populatia", in conditiile in care R. Moldova se confrunta cu o criza politica din primavara acestui an. La rindul sau, Parchetul General al Republicii Moldova a deschis o ancheta pentru "terorism". El a precizat ca "nu exista un partid politic care doreste organizarea unui act terorist, dar exista unele grupari si alti factori externi care nu doresc ca Republica Moldova sa adere la Uniunea Europeana". Intrebat daca acest caz este legat de amenintarile anterioare la adresa premierului Vlad Filat venite in urma cu o luna din partea lui Vladimir Voronin, fostul presedinte comunist al tarii, Victor Catan a spus ca "premierul a vorbit de dimineata cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, si i-a solicitat sa nu admita destabilizari in societate".


Filat, amenintat la telefon din strainatate


Explozia care s-a produs in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, in timpul unui concert, a fost precedata de amenintari telefonice la adresa noii guvernari democratice inregistrate in anticamera primului-ministru Vlad Filat, a anuntat directorul serviciului de informatii. Apelurile au venit din strainatate, a declarat directorul SIS, Gheorghe Mihai, evitind sa precizeze din ce tara. Premierul a convocat o sedinta pe marginea exploziei la care au participat Directorul Serviciului de Informatii si Securitate, Mihai Gheorghe, prim-viceprocurorul general, Vasile Pascari, ministrul Afacerilor Interne, Victor Catan, alti responsabili. Filat a declarat ca explozia nu poate fi interpretata in nici un caz ca pura intimplare si ca oficialitatile nu exclud o provocare. "Situatia social-politica in Republica Moldova este extrem de complicata", a spus premierul Filat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.