Internațional

Rusiei nu-i place cursul de istorie a romanilor

Ziarul de Vrancea
15 oct 2009 740 vizualizări
Ambasadorul Rusiei la Chisinau se pronunta impotriva predarii Istoriei romanilor in R. Moldova: imi place istoria romanilor, insa nu-mi place cursul de istorie a romanilor care s-a predat mult timp in aceasta tara n la inceputul lunii, premierul Vlad Filat a declarat ca Istoria romanilor va reveni in scoala

Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Veleri Kuzmin, a declarat marti seara, la festivitatea de inaugurare a Zilelor literaturii si spiritualitatii ruse, ca nu este de acord cu predarea Istoriei romanilor in scolile din R.Moldova, relateaza Jurnal de Chisinau. "Toti ma intreaba de ce sint nemultumit de predarea Istoriei romanilor in scolile din R. Moldova. Imi place istoria romanilor, insa nu-mi place cursul de istorie a romanilor care s-a predat mult timp in aceasta tara si care de fapt este bazat pe rusofobie si steriotipuri antiruse", a declarat Kuzmin. Desi a fost prezent la evenimentul din Chisinau in calitate de invitat de onoare, prim-vicepresedintele Parlamentului, Serafim Urechean, nu i-a dat nicio replica ambasadorului rus, preferind sa-si citeasca mesajul de salut pregatit din timp."imi voi permite sa ma folosesc de citeva notite, ca nu cumva sa politizez acest eveniment cultural care are un anumit scop", a spus, la inceputul discursului, Serafim Urechean. La inceputul lunii, premierul Vlad Filat a declarat ca Istoria romanilor va reveni in scoli, dupa o perioada de trei ani in care elevii au studiat Istoria integrata."Urmeaza sa readucem la normalitate si acest aspect in educatia copiilor nostri. Vom invata istoria noastra - cea a romanilor, asa cum este si firesc", a afirmat Filat.


Marian Lupu este de partea Rusiei


Initiativa premierului Filat a fost respinsa de presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, agreat si de Rusia ca viitor presedinte al R. Moldova, care a declarat ca in aceasta chestiune urmeaza sa fie luat in considerare "caracterul policultural al societatii", unde "majoritatea absoluta a populatiei se identifica drept moldoveni"."Dupa parerea noastra, cea mai buna varianta pentru Republica Moldova ar fi istoria statului nostru "" istoria Republicii Moldova. Fara a pune accente pe momente sensibile, care ar putea duce la o scindare in societate. Am pledat si vom pleda in continuare impotriva unor astfel de iesiri", a precizat presedintele PD, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de presedinte al R. Moldova. Anterior, guvernarea comunista a promovat constant excluderea Istoriei romanilor ca disciplina de studiu din scolile din Republica Moldova, fapt ce a generat protestele elevilor si istoricilor.


Comunistii inca nu inclina balanta spre Lupu


Comunistii din R. Moldova vor decide in apropierea scrutinului prezidential daca vor vota. Deputatul comunist Grigore Petrenco a declarat ca decizia finala privind participarea Partidului Comunistilor la alegerile prezidentiale din 23 octombrie va fi adoptata de Comitetul Central in preajma zilei scrutinului. "Totusi, pot sa va spun ca, cel mai probabil, factiunea PCRM din Parlament nu va participa la alegerile prezidentiale. Noi nu vedem nicio diferenta intre Marian Lupu sau factiunea Partidului Democrat si cea a Partidului Liberal", a afirmat Petrenco. Presedintele Republicii Moldova este ales cu 61 de voturi. Alianta pentru Integrare Europeana are 53 de deputati, iar Partidul Comunistilor 48. Astfel, coalitia liberal-democrata mai are nevoie de opt voturi, iar comunistii de 13. Daca tentativa de alegere din 23 octombrie va esua, atunci vor fi organizate noi alegeri in cel mult 15 zile. Daca si a doua oara deputatii nu vor reusi sa aleaga un sef de stat, atunci in Republica Moldova va avea loc, din nou, un scrutin parlamentar.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.