Internațional

300 de victime ale politistilor dupa manifestatiile din Chisinau

Ziarul de Vrancea
14 oct 2009 545 vizualizări
Un raport a facut primul bilant al reprimarii protestelor din aprilie si a cerut pedepsirea vinovatilor

Politia din Republica Moldova a agresat cel putin 300 de protestatari din totalul celor aproximativ 700 de persoane retinute in urma protestelor din 7 si 8 aprilie, se afirma intr-un raport lansat ieri de Fundatia Soros-Moldova. "Timp de trei zile nu am primit mincare. Am fost interogate, intrebate carui partid apartinem si cine ne-a platit. Au folosit presiune psihologica pentru a ne speria. Unul a spus: «Nu iti dai seama ca ei v-au folosit ca pe un prezervativ?»", acestea sint doar citeva dintre marturiile prezentate in raport.

Raportul lansat de Fundatia Soros-Moldova mentioneaza ca aproximativ 82 de minori au fost retinuti, dintr-un total de aproape 700 de persoane. "Tinta autoritatilor au fost tinerii. Este strigator la cer sa afli ce fel de comportament inuman au suportat", a declarat Igor Grosu, membru al grupului de criza.

Raportul adauga ca autoritatile comuniste au folosit pe larg politisti mascati si in haine civile, avind intentia de a proteja ofiterii de politie, incalcind astfel standardele internationale. De asemenea, politia a batut suspectii in fata unui numar mare de alti politisti, sugerind astfel ca bataile au fost efectuate cu cunostinta si aprobarea persoanelor cu functii superioare.

în context, se mai afirma ca politia a incalcat atit legislatia nationala, cit si internationala, prin interogarea persoanelor detinute in lipsa unui avocat, membrii familiilor erau anuntati cu intirziere, uneori oferindu-le informatii false.


In cautarea tortionarilor


Ca urmare, se recomanda ca Guvernul de la Chisinau sa actioneze rapid in a identifica si trage la raspundere persoanele care au ordonat, supravegheat, incalcat drepturile omului pe parcursul demonstratiilor din aprilie. "Situatia este mult mai grava, zeci de infractori, printre care si de grad inalt se bucura in continuare de functiile avute. Este infricosator", a declarat Victor Munteanu, Director de Programe la Fundatia Soros.

în acelasi timp, membrii echipei care a efectuat raportul s-au adresat si catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, pentru a continua monitorizarea si implementarea Rezolutiei APCE, in ceea ce priveste necesitatea urgenta pentru Republica Moldova de a efectua o investigatie independenta, iar cei responsabili sa fie adusi in fata justitiei.

în urma protestelor de la 7 aprilie, patru tineri au murit in conditii suspecte si au fost inregistrate sute de cazuri de tratament inuman, degradant si tortura.

în lunile urmatoare va fi constituita "Comisia pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie", care va include membri ai Guvernului, deputati, membri ai societatii civile, un reprezentant al OSCE si un reprezentant al PNUD. Totodata, se mai discuta invitarea in Comisie a unor membri ai Consiliului Europei, Comisiei Europene si Comisiei de Prevenire a Torturii.

Raportul intitulat "Sub acoperirea impunitatii" include numeroase marturii a mai multor persoane batute, agresate verbal de catre colaboratorii de politie ca urmare a participarii lor la demonstratiile din aprilie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.