Internațional

Cehia a devenit inca o buturuga mica pentru Tratatul de la Lisabona

Ziarul de Vrancea
14 oct 2009 601 vizualizări
Presedintele Vaclav Klaus, un eurosceptic, a declarat ca nu intentioneaza sa semneze documentul n el pretinde atasarea unei anexe care sa impiedice germanii expulzati dupa razboi sa reclame restituirea proprietatilor confiscate

Europa se afla sub presiune pentru a gasi un mijloc de a raspunde rapid cererilor presedintelui ceh Vaclav Klaus, care ameninta sa blocheze Tratatul de la Lisabona. Klaus, sustine ca nu va semna Tratatul de la Lisabona, o decizie care le-ar permite conservatorilor britanici, daca ar ajunge la putere, sa organizeze un referendum in Marea Britanie pe tema documentului european, relateaza editia online a cotidianului The Times.

Vaclav Klaus solicita o clauza speciala pentru Cehia care sa impiedice germanii sa reclame restituirea proprietatilor de pe teritoriul ceh, dupa evacuarile care au urmat celui de-al II-lea Razboi Mondial.

Astfel, presedintele eurosceptic al Cehiei este ultimul obstacol in calea ratificarii noului Tratat UE, dar, potrivit The Times, Klaus le-a promis sustinatorilor ca nu va semna documentul. întrebat duminica daca va semna Tratatul, Klaus a replicat: "Nu va faceti griji, nu voi semna".

Premierul ceh Jan Fischer a incercat sa evite o confruntare cu Vaclav Klaus, cedind cererii acestuia de redeschidere a negocierilor cu UE pe tema Tratatului. Cu toate acestea, premierul i-a cerut presedintelui sa garanteze semnarea Tratatului daca liderii UE vor accepta conditiile sale si in cazul in care Curtea Constitutionala nu va avea obiectii.

Pentru Uniunea Europeana, situatia se complica. José Manuel Barroso le-a cerut ieri cehilor sa-si "indeplineasca obligatiile" semnind Tratatul de la Lisabona si sa nu inventeze "obstacole artificiale", dupa tentativele de blocaj ale presedintelui Klaus. "Sper ca Cehia isi va indeplini intr-adevar obligatiile", a declarat el presei dupa intilnirea cu premierul ceh Jan Fischer. "Este in interesul Cehiei sa nu intirzie mai mult lucrurile" si sa ratifice rapid Tratatul de la Lisabona, a adaugat el, exprimindu-si speranta ca nu vor mai exista "obstacole artificiale" in acest stadiu.


Presedintele ceh nu e singur


Apelul presedintelui Comisiei Europene pare sa aiba efect contrar. Senatorii liberali cehi care au depus o plingere la sfirsitul lunii septembrie, la Curtea Constitutionala, impotriva Tratatului de la Lisabona, intentioneaza sa prezinte noi argumente saptamina aceasta, a anuntat unul dintre autorii initiativei. "înca vrem sa completam aceasta plingere", a declarat Jiri Oberfalzer, senator din partidul liberal ODS. "Nu cred ca acest lucru va provoca o aminare", a adaugat el, refuzind sa prezinte alte detalii.

Potrivit cotidianului Lidove Noviny, noile argumente ale grupului de 17 senatori liberali se refera la amendamentele la tratatele de la Roma, incluse in Tratatul de la Lisabona. Oberfalzer este un aliat politic al presedintelui eurosceptic Vaclav Klaus.

Curtea Constitutionala se va pronunta asupra plingerii senatorilor in 27 octombrie, in sedinta publica.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.