Internațional

Comitetul Nobel este banuit de scurgeri de informatii

Ziarul de Vrancea
13 oct 2009 583 vizualizări
Atribuirea premiului Nobel reprezinta adesea o mare surpriza, dar unele pronosticuri de ultim minut sau pariurile facute online au generat suspiciuni de scurgeri de informatii în cadrul institutiilor care decerneaza prestigioasele recompense.

Barack Obama pentru pace, Herta Müller pentru literatura: sezonul Nobel, care s-a incheiat ieri, a adus suprizele sale anul acesta. Pentru toti, cu exceptia citorva jurnalisti si pariori care au mizat pe candidatul potrivit.

Cind numele presedintelui american a fost rostit vineri la Institutul Nobel de la Oslo, un val de stupefactie a strabatut asistenta. însa, cu o seara inainte, postul privat norvegian TV2 il prezenta pe Barack Obama drept unul dintre cei mai probabili laureati. "Nu eram sigur in proportie de 100%, dar, din punctul meu de vedere, Obama era alegerea cea mai logica. Sint surprins ca ceilalti au fost surprinsi", a declarat autorul reportajului, Gerhard Helskog. Negind ca ar fi beneficiat de o scurgere de informatii, jurnalistul sustine ca si-a imaginat cum a gindit Comitetul Nobel si ca a lucrat "putin cu sursele", fara a face mai multe precizari. însa intuitia sa nu a fost rasplatita imediat. "Dupa reportajul meu, multe persoane mi-au scris pe Twitter pentru a-mi spune ca sint un imbecil", a marturisit el.

Si o serie de pariori avizati au mizat pe Obama, a carui cota a trecut de la 33 la 1 la 18 la 1 pe www.paddypower.com, pina cind site-ul a suspendat pariurile pe numele sau vineri dimineata, evocind un "risc financiar semnificativ pentru conturile" sale.

Si institutul Nobel a negat orice scurgere de informatii. Chiar si lista candidatilor este secreta timp de 50 de ani. Oficial, singurii care stiu sint cei cinci membri ai comitetului si influentul lor secretar, Geir Lundestad, care a afirmat la un moment dat ca nu ii impartaseste secretul nici macar sotiei sale.

în ceea ce priveste ghicitorile, postul public de televiziune NRK are cel mai bun bilant. în 2003 si 2004 a avut dreptate evocind dinainte numele - necunoscute in perioada respectiva - iraniencei Shirin Ebadi si kenyanei Wangari Maathai. în 2008, unul dintre reporteri sai se afla pe scara finlandezului Martti Ahtisaari in ziua anuntului. însa anul acesta, NRK a dat gres. "în general lucram pe baza unor indicii si a surselor, dar de aceasta data nu am reusit sa facem puzzle-ul", a declarat Stein Bjoentegaard, seful sectiei de externe.


Suspiciuni si in curtea suedezilor


La Stockholm, unde sint decernate celelalte premii Nobel, aceleasi suspiciuni de scurgeri de informatii apar in mod regulat, in special la literatura. Dupa ce a anticipat corect in 2008 (francezul Jean-Marie Gustave Le Clézio), ziarul Dagens Nyheter a reeditat succesul anul acesta, cu Herta Müller, careia i-a consacrat prima pagina a sectiunii sale de cultura miercuri, cu o zi inainte de anuntul oficial. "Nu am fost avertizati. în caz contrar nu am fi avut genul acesta de acoperire", a declarat responsabilul cu cultura, Maria Schottenius.

Directorul administrativ al Academiei suedeze, Odd Zschiedrich, a declarat ca "era vorba de o supozitie clara", subliniind ca laureata era "o candidata serioasa de mai multi ani".

Dupa articolul din Dagens Nyheter, cota acesteia a crescut mult pe lista favoritilor pe site-ul de pariuri Ladbrokes, unde a ajuns pe a doua pozitie. Pentru jurnalistul Stephen Farran-Lee, care a prezentat-o pe Herta Müller drept cistigatoare anul acesta, era suficient sa fie observati membrii Academiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.